Sant Sadurní, el municipi de l’Alt Penedès que més aposta pel cultiu ecològic

FOTO: MARIA ROSA FERRÉ
Eva López
16/04/2021 - 20:00h

A la capital del cava, gairebé el 70% de la superfície agrícola és ecològica, mentre que la mitjana de l’Alt Penedès se situa al 40%

L’Alt Penedès ha fet els darrers anys veritables esforços per convertir les seves vinyes a l’agricultura ecològica. Ara, la Diputació de Barcelona –en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural– ha posat xifres a aquesta aposta confirmant que la comarca és la que més superfície de cultiu ecològic té a la demarcació de Barcelona.

Segons l’informe “L’agricultura es vesteix de verd. Una mirada a l’estat de la producció agroalimentària ecològica a la demarcació de Barcelona”, el 40% de la superfície agrícola de l’Alt Penedès es treballa seguint els criteris de l’agricultura ecològica.

Aquest percentatge és gairebé tres vegades superior a la mitjana de la demarcació, que se situa en el 12%. Si ens fixem en la mitjana catalana, la diferència encara és molt més elevada: a Catalunya només el 7% dels conreus són ecològics.

PUBLICITAT

La Unió Europea s’ha marcat com a objectiu que el 2030 el 25% de les terres de la comunitat es conreïn de manera sostenible. L’Alt Penedès supera amb escreix aquesta fita. Segons l’estudi de la Diputació, la comarca compta actualment amb 8.567 hectàrees ecològiques. El municipi que aglutina la majoria d’aquest sòl és Sant Sadurní.

Les dades reflecteixen que a la capital del cava, gairebé el 70% de les conreus són ecològics (562 hectàrees). La majoria es destinen a la vinya. Gelida (64,25%) i Subirats (54,53%) segueixen Sant Sadurní en el rànquing.
Segons el document elaborat per la Diputació, de les 808,8 hectàrees agrícoles amb què compta Sant Sadurní, només 246,9 se segueixen treballant de manera convencional.

PUBLICITAT

A Subirats, en canvi, tot i que la superfície agrícola ecològica és molt més elevada que la de la capital del cava (1.044,4 hectàrees), encara hi ha un 45% de les terres on no es treballa de forma ecològica.

Tot i les bones dades de l’Alt Penedès, l’estudi constata que com a demarcació encara hi ha feina per fer si es volen assolir les xifres que s’ha proposat la Unió Europea la pròxima dècada. De fet, el territori hauria de multiplicar per dos les hectàrees ecològiques en nou anys per assolir la fita.

Mentrestant, l’Alt Penedès segueix reconvertint vinyes i apostant per la sostenibilitat.

També et pot interessar

Comentaris