Els Clàssic Penedès enfilen el camí per reforçar la qualitat dels escumosos

Una vinya de la DO Penedès. (Foto: Maria Rosa Ferré).
Eva López
04/03/2021 - 20:00h

La DO Penedès aprova modificacions en el plec de condicions per elaborar els escumosos, que podrien entrar en vigor al juny

El 2021 marcarà un abans i un després per a la Denominació d’Origen Penedès. L’ens treballa des de fa mesos en la redacció del Pla Estratègic que ha de definir les línies d’actuació de la DO fins al 2030, i a aquests canvis s’hi han afegit ara els que proposen els elaboradors de Clàssic Penedès per poder etiquetar amb aquest nom.

El darrer ple del consell regulador de la DO va aprovar a finals de febrer la modificació d’aquesta normativa, que inclou l’ampliació de la criança dels escumosos de 15 a 18 mesos. A més, una vegada estiguin aprovats els canvis, es donarà un marge de deu anys als elaboradors (fins al 2031) per abandonar les varietats de raïm foranes i produir els Clàssic només amb varietats tradicionals.

Pel que fa a la procedència vi base per elaborar els escumosos, la nova normativa estableix que el 75% haurà de ser de vinificació pròpia (actualment és el 51%), i que no es podran comercialitzar ampolles en punta. A més, els Clàssic es podran elaborar amb un cupatge de, com a mínim, tres anyades diferents, la menor de les quals haurà de tenir una presència mínima del 15%.


Entre les condicions que es mantenen, hi ha l’obligació que els Clàssic Penedès tinguin la certificació ecològica, una de les grans apostes del consell regulador per al futur de la DO Penedès. En una entrevista al 3d8, el president del Consell Regulador, Joan Huguet, va dir a finals de gener que l’ens persegueix encara l’objectiu d’arribar a ser una denominació 100% ecològica i convertir-se “en l’única DO a treballar exclusivament d’aquesta manera”, va apuntar.

En vigor a l’estiu

Tot i que ara ja s’ha portat a aprovació la modificació del plec de condicions per als Clàssic Penedès, fonts de la Denominació d’Origen han assegurat que els canvis es tramitaran juntament amb els que es defineixin al pla estratègic. Això podria ser cap al mes de juny.

Mentrestant, la DO Penedès continua treballant en la redacció del pla, que comptarà amb l’opinió de tots els agents que formen part de l’ens: viticultors i cellers. Per recollir la visió de tots ells, el consell regulador va elaborar una enquesta a la qual han tingut accés més de 2.000 viticultors i 150 cellers. Les respostes es van recollir fins al 31 de gener.

L’objectiu del document és millorar la qualitat tant dels productes que s’elaboren a la denominació com el benestar de totes les baules que formen part de la cadena de producció, el mateix que busca l’augment de restriccions per als Clàssic Penedès.

També et pot interessar

Comentaris