Cau una organització dedicada a la producció de marihuana a gran escala

04/02/2021 - 12:00h

Una de les sales de gran producció estava en una nau industrial del terme municipal de l’Arboç

Agents de l’Oficina d’Investigació Fiscal del Comandament de la Guàrdia Civil de Tarragona en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Tarragona i la Policia Local dels municipis de Montroig del Camp, l’Hospitalet de l’Infant i l’Arboç, en el marc de l’operació “Entrepana”, han desarticulat una xarxa criminal, composta per ciutadans albanesos, relacionats amb el cultiu i tràfic de cànnabis a gran escala. A l’operació s’han detingut 11 homes de nacionalitat albanesa, 5 registres en els quals s’han confiscat més de 8.000 plantes de marihuana en diferents etapes de desenvolupament, 22 quilos de cabdells d’aquesta substància envasats en bosses termopreciades, un helicòpter i un envasador.

La investigació es va iniciar el mes d’octubre de l’any passat, quan es detecta una casa a la localitat de Mont-roig del Camp, on les proves suggereixen que es podria cultivar cànnabis, monitoritzant aquest edifici, que va ser utilitzat per un grup de ciutadans albanesos que no van dur a terme cap activitat laboral. L’activitat i desplaçament dut a terme pels sospitosos va permetre als agents establir connexions en una xarxa de propietats distribuïdes per la província. Després de l’anàlisi del comportament i els moviments, es van localitzar quatre enclavaments més on es podien dur a terme activitats relacionades amb el cultiu i comercialització de marihuana.

Des de la vigilància a la qual van ser sotmesos els seus membres, es descobreixen les dinàmiques de funcionament i els rols dels implicats. La jerarquia establerta a l’organització es podria determinar, des del seu vincle més baix on es trobaven els cuidadors/vigilants dedicats a la custòdia dels immobles, no realitzaven cap activitat social, no coneixien l’idioma i mai deixaven les unitats que custodiaven, dedicant-se exclusivament al cultiu i gestió de les plantes i subcàrems generats, en funció de les seves necessitats alimentàries i de subministrament, del tinent del líder de l’organització, que anava regularment als enclavaments.

Els immobles disposaven d’un sistema de videovigilància que permetia al líder del grup controlar tant l’activitat d’accés com perimetral de les instal·lacions on es trobaven els cultius, així com les activitats dutes a terme pels responsables de la custòdia i cura de la plantació.

Les plantacions, distribuïdes en diverses sales, tenien les tècniques, materials i tecnologia propicis per al cultiu d’exemplars vegetals en interior, sent subministrades totes les necessitats artificialment. Els responsables del seu cultiu i cura van mantenir, de forma automatitzada, unes condicions òptimes de temperatura, humitat, control de reg adequat per a cadascuna de les fases de cultiu, així com un sistema de ventilació i renovació d’aire requerit per les plantes en funció del període d’il·luminació, també controlat per llums artificials. Les plantacions es van establir en substrat d’alta qualitat ocupant tota la zona disponible, les plantes es trobaven en diferents etapes de desenvolupament i tenien els fertilitzants adequats a l’exigència de cadascuna d’elles.

El sofisticat sistema utilitzat en els vaixells va facilitar el procés controlant automàticament totes les variables, intensificant així el cultiu de marihuana i assegurant la programació de producció esglaonada dels cultius per a la consegüent distribució i comercialització en un ampli rang de temps, minimitzant els temps d’emmagatzematge de la substància.
En els immobles a més del que s’esmentava per al cultiu, es va trobar la infraestructura necessària per a la resta del procés dut a terme en la gestió i transformació del cànnabis. Es va trobar un helicòpter, assecadors i envasadors, així com residus de plantacions anteriors.

Els 11 membres de l’organització van ser detinguts, entre ells el líder de l’organització, tots ells homes de nacionalitat albanesa d’entre 30 i 40 anys, per la presumpta comissió de delictes d’organització criminal, tràfic de drogues (cultiu i fabricació de marihuana) i frau de fluid elèctric, que una vegada presentin declaració, es posaran a disposició dels tribunals.

Imatges de l’operació “Entrepana”

També et pot interessar

Comentaris