Els viticultors critiquen la sentència de les plantacions de la DO Cava

FOTO: DARP
Eva López
28/01/2021 - 20:00h

El Tribunal Suprem falla que ha de ser el Ministeri d’Agricultura qui decideixi sobre els drets de plantació de les vinyes

Fa dos anys, el Ministeri d’Agricultura va donar potestat a la DO Cava per decidir sobre les autoritzacions de plantacions de vinya. Feia anys que el consell regulador demanava a l’ens que les seves recomanacions sobre la necessitat de no ampliar l’extensió de vinya fossin vinculants, i finalment se’ls va concedir a través d’un reial decret.

Ara, però, el Tribunal Suprem ha pres aquesta potestat a la denominació d’origen i li ha tornat al govern. El motiu? Donar per bo el recurs presentat per la Junta d’Extremadura (a petició dels viticultors d’Almendralejo) que es queixaven que donar la potestat de les plantacions al ple limitava l’opinió de les comunitats a l’hora de decidir sobre els cultius, i que només afavoria els interessos catalans.

PUBLICITAT

La sentència ha caigut com una gerra d’aigua freda al consell regulador, que ja ha comunicat que acatarà la decisió de TS. L’any passat es va aprovar el creixement zero per als pròxims tres anys, cosa que hauria de garantir, si res no canvia, que la decisió no es modificarà abans de la data. El ministre Planas, en la seva darrera visita a la DO, va assegurar que havia estat una bona decisió cedir la potestat sobre l’ampliació de noves plantacions al consell, “perquè ningú millor que la gent que hi treballa coneix bé quines són les necessitats”, va assegurar.

Els sindicats agrícoles, malgrat això, no les tenen totes. Confien en la voluntat de Planas de respectar les peticions de la DO Cava, encara que hagin deixat de ser vinculants, però no entenen el perquè de la sentència. “És un sense sentit”, ha lamentat Isabel Vidal, responsable sectorial de la Vinya i el Vi de JARC, que ha assegurat que el reial decret del 2019 “era una vacuna per les temptacions que pogués tenir el Ministeri”.

Malgrat que hi ha estudis que avalen el no creixement DO Cava en hectàrees (elaborats per la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de la Rioja), territoris com Almendralejo o Requena han criticat sempre que aquest fet limita el seu potencial creixement.

PUBLICITAT

“Si necessiten més vi base, no hi ha problema. Nosaltres en tenim molt. Com que tots som DO Cava els hi podem vendre”, ha assegurat Jaume Domènech, vocal de JARC al consell regulador. “El que no és just és que només vulguin créixer a través de les plantacions al seu territori, quan hi ha molts litres en estoc a la DO Cava”, ha criticat Vidal.

Actualment, la DO Cava compta amb unes 38.000 hectàrees de producció, 5.000 més de les que l’estudi de la URV i la UR van dir que eren suficients per abastir els cellers fins al 2030. El sector compta amb un estoc d’uns 90 milions de litres (entre els estocs de seguretat i l’excedent) que podrien abastir els elaboradors encara un temps. Ara caldrà veure a qui fa cas el Ministeri.

També et pot interessar

Comentaris