Els alcaldes ofereixen ubicacions alternatives a dos projectes energètics al Baix Penedès

Els alcaldes del Baix Penedès, fa unes setmanes en un dels terrenys on aniria un dels projectes de plaques fotovoltaiques. (Foto: CCBP)
Avatar
11/01/2021 - 21:00h

Demanen als promotors que ubiquin les plaques solars al sostre de naus industrials o en parcel·les industrials en desús

Els alcaldes de la Bisbal del Penedès, Llorenç del Penedès, Banyeres del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i l’Arboç van mantenir divendres un primer contacte amb els promotors dels dos parcs fotovoltaics projectats en terrenys agrícoles i que havien generat una primera oposició dels càrrecs institucionals, sobretot per la ubicació decidida per a les dues instal·lacions i per una suposada manca de transparència inicial per part dels promotors.

PUBLICITAT

En una reunió telemàtica, els batlles de l’interior del Baix Penedès van instar l’empresa a reconsiderar el seu projecte, i li van proposar que situï les instal·lacions solars al sostre de naus industrials o en parcel·les en desús de polígons ja urbanitzats.

L’alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré, ha explicat a l’ACN que els enginyers han estès la mà a estudiar un canvi d’ubicació. Amb tot, Ferré apunta que el projecte ja és a mans de la Ponència d’energies renovables de la Generalitat i que això alenteix i molt probablement dificulta qualsevol modificació.

El projecte
Com ja va trascendir el mes de desembre passat i els alcaldes d’aquells municipis van saber el 19 de novembre -quan als consistoris respectius van entrar dues consultes sobre la seva viabilitat-, la proposta de l’empresa inversora, ABO Wind, és crear dos parcs fotovoltaics.

Una de les plantes s’ubicaria al terme municipal de la Bisbal del Penedès -concretament al polígon industrial ‘Les Planes’-, amb una extensió de 9,3 hectàrees i la construcció de 11.400 panells per produir 5.928 kWp. Des del consistori bisbalenc es critica la proximitat amb la població i de l’espai Xarxa Natura 2000.

I pel que fa a la segona planta fotovoltaica projectada, estaria situada a cavall dels límits territorials de la Bisbal del Penedès, Banyeres del Penedès, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i l’Arboç, en una superfície de més de 78 hectàrees. S’hi preveu la construcció de 92.583 mòduls amb una potència total de 45 Mwn. Aquest segon macro parc és el que es va posar especialment a debat durant la reunió entre els alcaldes i els enginyers.

“Els representants de l’empresa ens han dit que consideraran fer canvis perquè volen tenir el consens del territori, però tot seria més fàcil si ens haguéssim reunit abans que presentessin el seu projecte a la Generalitat”, diu Agnès Ferré, que lamenta que els alcaldes van conèixer les intencions dels promotors quan la Ponència d’energies renovables els ho va comunicar. “Si ens haguéssim reunit fa sis mesos, ara ens estalviaríem haver de presentar al·legacions”, afegeix l’alcaldessa bisbalenca.

Al·legacions
Val a dir en aquest sentit que els alcaldes dels quatre municipis directament afectats per aquest segon projecte han registrat les respectives al·legacions a la Generalitat per mostrar la seva oposició a un projecte que consideren que “trenca” el paisatge del Baix Penedès. Un rebuig que recentment també ha mostrat el Consell d’Alcaldes de la mateixa comarca, amb l’aprovació d’un manifest.

Els municipis de l’interior del Baix Penedès s’oposen frontalment a l’estesa de plaques fotovoltaiques en terrenys agrícoles i contraproposen situar-les en espais que ja estan qualificats com a sòl industrial.

“No ens hi volem posar d’esquenes, però tampoc volem que els parcs estiguin escampats a llocs que no van bé pel territori”, diu Agnès Ferré. En aquest sentit, els alcaldes ofereixen a ABO Wind parcel·les de polígons que són en desús i la negociació amb propietaris de naus per situar les plaques a les cobertes.

PUBLICITAT

Des de la Bisbal del Penedès, Ferré lamenta que l’empresa promotora és ara a l’espera del que digui la ponència energètica de la Generalitat, de manera que és inviable fer qualsevol eventual canvi fins que hi hagi una resolució.

L’alcaldessa també confia que els inversors mantindran a partir d’ara la mà estesa mostrada a la primera reunió celebrada divendres, tot i que tem que finalment els interessos empresarials es puguin acabar imposant per sobre del consens amb el territori. Si s’arribés a aquest extrem, Agnès Ferré apunta que caldria fer una requalificació dels terrenys agrícoles afectats i diu que l’Ajuntament “tindria poc marge” per oposar-se a aquesta modificació urbanística.

També et pot interessar

Comentaris