Innovi coordina un projecte per estudiar com influeix el paisatge botànic de les vinyes en les aromes del vi

Avatar
22/12/2020 - 20:30h

El projecte compta amb la col·laboració dels cellers Vinyes Domenech, Peralada, Huguet de Can Feixes, La Fou Celler SL i Celler Lagravera, a més de l’INCAVI

La singularitat d’un vi està influïda per diversos factors, entre ells la varietat de raïm, el terreny, el microclima i l’entorn de la vinya. La varietat pot estar cultivada per altres productors però el conjunt: microclima, terreny i l’entorn formen unes condicions quasi úniques per cada parcel·la.

Tot i això, la influència de l’entorn sobre les característiques del vi encara és poc coneguda. En molts vins es reconeix alguna nota que s’associa a notes florals, de bosc o plantes aromàtiques, però fins ara poques relacions s’han establert que vinculin les aromes de l’entorn amb les aromes del vi.

Però, com a mínim en dos casos, s’ha pogut demostrar amb estudis: el cas de vinyes prop dels eucaliptus que augmenta l’eucaliptol als vins i en el cas dels fums d’incendis, que poden augmentar el fenols com guaiacol i cresol en el raïm i el vi.

PUBLICITAT

Per aquests motius, es considera interessant estudiar els components dels elements del paisatge al voltant de les vinyes, els seus components aromàtics i estudiar si es troben en els vins elaborats en aquest entorn.

Els objectius que persegueix el projecte són identificar els principals elements del paisatge botànic a l’entorn de determinades vinyes i la seva relació amb les aromes del vi; obtenir perfils aromàtics de diverses plantes cultivades o espontànies que viuen prop de les vinyes; identificar per anàlisi sensorial i instrumental aromes dels vins de les parcel·les estudiades i millorar la concentració d’aromes amb tècniques d’elaboració i amb el foment de la plantació d’algunes espècies de plantes.

PUBLICITAT

En aquest projecte de recerca hi participen els cellers Vinyes Domenech, Cavas del Castillo de Perelada, Huguet de Can Feixes, La Fou Celler SL i Celler Lagravera SLU; com a partner teconlògic i de recerca en forma part del Grup Operatiu l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i serà coordinat administrativament per INNOVI.

La recerca, que s’ha iniciat aquest mes de desembre, finalitzarà el setembre de 2022, amb la voluntat de que representi un primer pas per conèixer amb major profunditat la interacció entre el medi ambient natural i la producció de raïm de qualitat.

Aquest és un projecte cofinançat entre el Departament d’Agricultura i el Fons Feder en el marc de l’operació 16.01.01 del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020

També et pot interessar

Comentaris