La família Ametller reivindica els seus orígens vitivinícoles

Una de les finques vinícoles d’Ametller. FOTO: FAMÍLIA AMETLLER
29/11/2020 - 10:00h

El primogènit de la vuitena generació de la nissaga penedesenca cohesiona els projectes vitivinícoles de la família

Abans que Ametller fos conegut per les botigues que té escampades arreu del país, la família del barri de la Rovira Roja de Sant Martí Sarroca era coneguda per la seva feina a la vinya. Els Ametller tenien dotze hectàrees de vinya i una d’horta, i venien els seus productes al mercat de Vilafranca.

La mort prematura del pare dels Ametller va deixar Jordi Ametller al capdavant de l’explotació. El primogènit de la família, el Joan, havia renunciat a les terres per poder estudiar. Però tot i que es va llaurar una brillant carrera en empreses multinacionals, el Joan mai va renunciar a la seva essència pagesa.

L’any 2000 va crear el seu propi projecte vinícola al Priorat. “La zona m’apassionava, me’n vaig informar molt i, fent cas a bons assessors, vaig comprar 3,8 hectàrees de vinya amb vuit mil ceps abandonats al paratge de les Solanes, al terme municipal de Porrera”, explica el Joan. Però amb això no en tenia prou. Ell volia recuperar el vincle que la família Ametller havia tingut sempre amb la vinya, la seva raó de ser.

“Veient créixer el projecte del Priorat, cada cop tenia més clar que havíem de reprendre la tradició d’embotellar als orígens, al Penedès. Teníem terra en propietat, bona matèria primera i expertesa en l’elaboració de vins. La decisió es va consolidar el 2014, quan ens vam enamorar de Mata d’Abelló”, apunta Ametller.

Fruit d’aquest retrobament amb els seus orígens, la família penedesenca ha creat Família Ametller, una gamma de vins que inclou 22 referències elaborades al Penedès i el Priorat. Actualment n’exporten una petita part, i la majoria de les ampolles que elaboren es distribueixen a través de les botigues familiars Ametller Origen.

Joan Ametller té clar que aquest només ha de ser l’inici del projecte. “No hem creat uns vins perquè estiguin només a les nostres botigues. La meva iŀlusió seria que els nostres vins els pogués adquirir qui vulgui”, assegura el viticultor, que per aconseguir-ho aposta per “democratitzar els vins”.

Actualment, el vi català té un prestigi que fa vint anys no tenia, i estic molt agraït per aquest posicionament. Però el vi s’ha de consumir. Vinc d’un món en què es beu vi cada dia, i em sap molt de greu quan vaig a restaurants de la comarca i no hi ha una ampolla a cada taula”, es lamenta Ametller, conscient que el primer pas per aconseguir que es begui més vi s’ha de fer a la vinya.

També et pot interessar

Comentaris