Creen un espai de memòria dels dos beats vilafranquins Maria Ràfols i Carles Cañas

17/11/2020 - 20:14h

A iniciativa de les parròquies de Vilafranca el memorial està situat en una capella lateral a la dreta de l’església de Sant Francesc

El passat divendres dia 13 de novembre es va inaugurar a l’església de Sant Francesc un espai de memòria dels dos beats originaris de Vilafranca, dels quals a més a més se n’ha celebrat recentment la memòria litúrgica: Maria Ràfols (5 de novembre) i Marçal de Vilafranca (6 de novembre, juntament amb els màrtirs de la persecució religiosa dels anys 1931-39).

Maria Ràfols Bruna nasqué al Molí d’en Rovira el 5 de novembre de 1781. Després d’un temps assistint els malalts a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona, marxà a Saragossa juntament amb altres companyes, a l’Hospital “Nuestra Señora de Gracia” de Saragossa, on treballà tota la vida. L’any 1804 va fundar la Congregació de les Germanes de la Caritat de Santa Anna, molt present a la nostra vila en diferents tasques educatives i assistencials fins encara avui a la Residència Mare Ràfols. Fou proclamada “heroïna de la Caritat” per la seva tasca assistencial durant el setge de Saragossa en la Guerra del Francès. Morí el 30 d’agost de 1853 i va ser beatificada a Roma el 16 d’octubre de 1994.

Carles Cañas Santacana nasqué el 16 d’abril de 1917. Essent molt jove es va fer frare caputxí prenent el nom de fra Marçal de Vilafranca. Essent estudiant de Filosofia al convent de Sarrià, va ser assassinat el 20 d’agost de 1936, amb només 19 anys. Va ser beatificat a Barcelona el 21 de novembre de 2015 amb altres 25 caputxins màrtirs de Catalunya.

El memorial està situat en una capella lateral a la dreta de l’església, i consisteix en un retrat de cadascun dels dos beats, dibuixats amb llapis de grafit per l’estudiant vilafranquí Santi Gómez i una breu biografia de cadascun d’ells. Es pot visitar els divendres al matí en horari de missa (de 10 a 11h) i els dissabtes al matí en horari de visites culturals (de 11 a 13h).

També et pot interessar

Comentaris