Una banyerenca acut a la justícia per la mort sobtada de la seva filla

Cristina López, mare de Nekane M.L. de 18 anys, i l’amiga Lucia Hernández.
Ricard Vinyals
06/11/2020 - 08:00h

Nekane M.L., de 18 anys, es va desplomar a l’Arboç i la seva mare acusa l’Ajuntament de no fer el correcte per salvar-la

Cristina López, veïna de Banyeres del Penedès i mare de la jove Nekane M.L., que va morir (als 18 anys) la nit del dissabte 23 d’agost en una zona a tocar de l’Institut de l’Arboç, ha decidit acudir a la justícia perquè no suporta les mentides ni que es falti a la veritat del que li va passar a la seva filla, segons diu.

López es refereix a l’actuació de la Policia Local de l’Arboç i al departament de protecció civil del municipi en general, a més de fer extensiva la seva queixa a l’Ajuntament de l’Arboç, perquè entén que la seva filla no va rebre l’atenció urgent que requeria dels serveis municipals quan va patir una aturada cardiorespiratòria a la via pública.

PUBLICITAT

En canvi, no té cap queixa de la feina dels equips sanitaris –a qui felicita– que van acudir a l’auxili de la jove Nekane, malauradament sense resultat positiu, ja que la noia va arribar sense vida a l’Hospital de Bellvitge.

Comiat dels amics
Cristina López, que acudeix a la cita amb el 3d8 per explicar el cas amb una de les seves millors amigues, Lucia Hernández, recorda que la seva filla va quedar amb un grup d’amics per “acomiadar-se’n, ja que el dimarts següent l’havien d’operar del cor”.

En concret, i atesa la patologia amb arítmies que patia la noia, li havien d’implantar un desfibriŀlador subcutani, motiu pel qual havia d’estar un temps hospitalitzada i sense poder veure les amistats.

La seva mare diu que la noia es trobava a la zona de l’institut arbocenc esperant unes cosines, tot just amb un grup de cinc persones més, i que va caure desmaiada. D’acord amb els diversos informes oficials que ha pogut recollir López, hi ha documentació que acredita que el número 112 d’Emergències va rebre una trucada de la cosina de la noia a les 00h39’.

En menys de cinc minuts, diu la mare, la seva cunyada, que era a prop, va poder arribar a l’indret i apunta que la primera de les tres ambulàncies que el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) va acabar enviant al lloc hi va arribar als 16 minuts de la trucada telefònica d’urgència.

“La meva filla necessitava un desfibriŀlador, però no li van aplicar fins al cap d’uns 20 minuts”, diu Cristina López, que en aquest punt del relat és molt crítica. Segons López, hi ha un aparell desfibriŀlador al mateix institut arbocenc, però ningú no hi va poder accedir, i ningú no va localitzar el desfibriŀlador que hi ha a la Casa de Cultura del carrer Major.

“La Policia Local no duia l’aparell mòbil que ha de portar al vehicle”, afirma. “A més, des de l’Ajuntament se’m diu que quan la policia va arribar ja hi havia l’ambulància allà i no és veritat, perquè fins i tot va ser la policia qui va obrir-li la tanca”, continua Cristina López.

López acusa l’Ajuntament de l’Arboç de mentir
López també explica en la seva conversa amb aquest setmanari la que segons ella és “una altra mentida” del relat que l’Ajuntament de l’Arboç ha donat dels fets.

“Se’m diu que rep una trucada a les 0h40’ i, en canvi, la policia diu que rep una trucada de la regidora de Protecció Civil a la 1h. La policia diu que no sabia res del que havia passat abans de la una de la matinada, però no és veritat. La meva neboda va parar uns agents, van anar a la Casa de Cultura i el desfibriŀlador no hi era, com tampoc en duien al cotxe patrulla”.

“A l’Arboç hi ha quatre desfibriŀladors municipals i un a l’institut, del qual la policia té la clau, i no se’n va fer servir cap”, diu Cristina López, que també critica la regidora de Protecció Civil, Sònia Mangrane, “perquè va ser la primera a arribar, però no va fer res”.

PUBLICITAT

Les primeres reanimacions a la jove, segons la seva mare, les va fer la seva cunyada “i una amiga de la Nekane que és estudiant d’infermeria”. Tot seguit hi van arribar dos efectius de protecció civil, un dels quals s’hauria negat a participar en la maniobra d’auxili –sempre segons la mare de la víctima–, i posteriorment ja van fer-se càrrec de la noia els sanitaris del SEM.

Aquest servei va enviar una ambulància medicalitzada en rebre el 112 una segona trucada d’emergència, a les 0h47’, perquè la seva filla “no tenia pols”.

Cristina López també explica que ha decidit acudir a la justícia perquè, com la seva filla, no suporta “les injustícies ni les mentides” i vol tant que s’aclareixi exactament el que va passar fins que la víctima va ser traslladada a Bellvitge com tenir disponibilitat de desfibriŀladors per a casos similars.

“A mi se m’ha dit, per exemple, que el desfibriŀlador a l’institut es va posar a instància de l’AMPA el 29 de febrer i que l’Ajuntament l’hauria posat una setmana més tard de l’incident, i no és veritat. La policia podria haver entrat per agafar-lo”, diu López. “L’Ajuntament em diu que no pots fer servir un desfibriŀlador si no estàs preparat, i no és veritat”, clou.

Nekane M.L. va arribar sense vida a l’Hospital de Bellvitge passades les 2h30’ de la matinada del que hauria estat el cap de setmana de festa major a l’Arboç, canceŀlada per la pandèmia de la Covid-19. Tot i que vivia a Banyeres, la jove estudiava a l’institut arbocenc, on aquest curs hauria començat segon de batxillerat.

L’Ajuntament defensa la policia

Amb relació als fets denunciats per la mare de la víctima del cas, des de l’Ajuntament de l’Arboç es defensa la versió apuntada per la Policia Local i, per tant, l’actuació que van fer els agents d’aquest cos de seguretat.

Segons els informes tant de la Policia Local com de l’àrea de Protecció Civil de l’Arboç, “que són els efectius que van estar al lloc dels fets” –es remarca des del consistori arbocenc–, els primers a arribar-hi van ser els membres del personal de protecció civil, posteriorment els sanitaris del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) “amb una ambulància, un vehicle medicalitzat i una tercera ambulància” i, finalment, els agents de la Policia Local de l’Arboç.

Segons la versió oficial de l’Ajuntament de l’Arboç, la primera trucada telefònica al 112 alertant de l’emergència va ser d’algú proper a la jove i, amb relació a la queixa de Cristina López sobre l’absència d’aparells desfibriŀladors per al seu ús immediat s’apunta que n’hi ha a la Casa de Cultura, al Camp de Futbol i al Poliesportiu “tot i no ser obligatori”.

El quart aparell desfibriŀlador de titularitat municipal és el que porta la Policia Local, però que quan els agents va arribar al lloc dels fets “ja hi havia l’ambulància”, diuen les fonts municipals consultades. “Hem de fer cas dels informes oficials de la policia i protecció civil, i aquests diuen que la seqüència dels fets és l’arribada de protecció civil, després del SEM i finalment de la policia”, conclouen.

També et pot interessar

Comentaris