Més de mig miler de persones defensen la indústria del Penedès en un acte als Monjos

Un moment dels parlaments en l’acte d’aquest dissabte al matí a Santa Margarida i els Monjos.
03/10/2020 - 14:14h

Convocades pels sindicats UGT i CCOO, s’han concentrat aquest dissabte al matí amb representants d’empreses en crisi i alguns polítics

Més de mig miler de persones s’han concentrat aquest dissabte al matí al polígon industrial Casanova de Santa Margarida i els Monjos en defensa del sector de la indústria al Penedès i per un canvi en el model econòmic que permeti superar la crisi econòmica que viu aquest sector al territori, sobretot pels recents tancaments laborals anunciats a les plantes d’Alfisa del mateix municipi penedesenc, Robert Bosch de Castellet i la Gornal i Glass Saint-Gobain de l’Arboç.

L’acte ha consistit en una concentració, respectant les mesures sanitàries per la Covid-19, davant el centre cultural l’Alguer de Santa Margadira.

A més dels secretaris generals a Catalunya dels dos sindicats convocants, Camil Ros (UGT) i Javier Pacheco (CCOO), la concentració encapçalada amb el lema “Volem un futur al Penedès, amb treball digne, amb indústria, amb economia productiva i sostenible” ha estat protagonitzada per representants dels comitès d’empresa de les tres empreses penedesenques esmentades i els alcaldes dels Monjos, Imma Ferret, i l’Arboç, Joan Sans.

Entre els manifestants també hi havia destacats membres de partits polítics que els han volgut fer costat. Per exemple, el diputat de Junts per Catalunya Eduard Pujol, el diputat a Madrid pel PSC José Zaragoza, la presidenta del grup parlamentari de Catalunya En Comú, Jéssica Albiach; i el delegat del Govern de la Generalitat i alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull.

Reinvidicacions sindicals

Els interlocutors de les tres empreses esmentades han agraït la unitat i suport de les persones concentrades i han reclamat seguir lluitant pels drets i llocs de feina dels treballadors del sector industrial al Penedès.

Pel que fa al posicionament dels màxims dirigents sindicals de la UGT i CCOO a Catalunya, Camil Ros (UGT) ha explicat en declaracions als mitjans de comunicació que hi ha empreses que aprofiten l’actual crisi sanitària i econòmica per “prendre decisions que en condicions normals no haguessin pres”, i ha atribuït a l’actual reforma laboral en vigor la possibilitat d’acollir-se a tancaments o expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

Reclamem la derogació laboral i que l’administració no pot acceptar un ERO si no hi ha un pla industrial acompanyat”

Camil Ros (UGT-Catalunya)

“Reclamem la derogació de la reforma laboral i que l’administració no pot acceptar un expedient de regulació d’ocupació si no hi ha un pla industrial acompanyat que permeti la reindustrialització d’aquelles zones on hi ha empreses que prenen aquestes decisions”, ha remarcat el secretari general de la UGT a Catalunya.

Camil Ros ha afegit que a les empreses i sobretot multinacionals que han rebut ajuts públics no els pot sortir de franc prendre decisions de tancar. “Hi ha d’haver un retorn social de totes aquestes empreses i, per tant, es fan imprescindibles els plans socials”.

A més, Ros ha acusat la Generalitat i l’Estat de no tenir polítiques industrials, el resultat de la qual cosa -segons el mateix dirigent sindical- “fa que estiguem destruint ocupació”.

I Camil Ros també ha volgut remarcar que l’anunci del tancament de Nissan a la Zona Franca pràcticament va coincidir amb l’anunci del govern de França que injectava una ajuda de 5.000 milions d’euros al sector de l’automoció.

“Mentre hi ha estats que inverteixen en la indústria, n’hi ha d’altres que no tenen polítiques industrials”, ha dit en aquest sentit el màxim representant de la UGT a Catalunya, que ha conclòs: “No permetrem que s’especuli amb terrenys de Catalunya que estan ben situats”, fent referència al canvi de naus industrials per magatzems logístics.

De la seva, el secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, Javier Pacheco, ha explicat en l’acte d’aquest dissabte als Monjos que la crisi econòmica provocada per la Covid-19 i altres factors no només és d’àmbit metropolità, sinó que també colpeja de ple territoris com el Penedès. “No hem de pensar només en el concepte de la capitalitat, sinó amb l’equilibri territorial. Tenim la necessitat de desenvolupar un model econòmic a Catalunya diferent, que no sigui radial i que aquesta transversalitat i desenvolupament estratègic sigui el que defineixi el diàleg social per poder portar a terme aquesta situació”.

“Li hem de dir a la política que comenci a mirar i a parlar de les coses que avui dia li interessen a la ciutadania i que surti dels bloquejos que s’estan articulant pels conflictes polítics”, ha dit també Javier Pacheco.

Cal donar alternatives i respostes a la gent que avui veu amenaçat el seu lloc de treball”

Javier Pacheco (CCOO-Catalunya)

“La societat necessita canvis profunds que s’han de portar a terme per la via de les polítiques públiques i tenim palanques que són fonamentals per desenvolupar aquesta estratègia, com la concertació i el diàleg social”, ha manifestat Pacheco tot al·ludint a la mesa per a la reindustrialització del Penedès que s’ha de reunir en els propers dies.

“Cal donar alternatives i respostes a la gent que avui veu amenaçat el seu lloc de treball”, ha continuat el secretari general de CCOO a Catalunya, que també ha remarcat la importància dels ajuts de 140.000 milions d’euros que la Unió Europea aportarà per a un canvi en el model econòmic als seus territoris.

Segons ha dit també Pacheco, cal millorar el sector de la indústria, potenciar les energies renovables per lluitar contra el canvi climàtic, apostar més pel sector de les cures en una societat cada vegada més envellida i, entre d’altres iniciatives, vincular millor el sector del turisme a l’arrel patrimonial dels territoris.

També et pot interessar

Comentaris