“No farem res que no es pugui fer, però pensem que fer el Cavatast és positiu per al sector”

Ton Amat és regidor de Turisme de Sant Sadurní.
Eva López
02/10/2020 - 20:05h

Ton Amat és regidor de Turisme de Sant Sadurní i enguany ha hagut d’encarar un dels reptes més complicats de la legislatura: fer un Cavatast en temps de pandèmia

Enguany, la premissa era Cavatast sí o sí?
El plantejament sempre va ser, en primer lloc, estudiar totes les propostes que hi havia sobre la taula i veure quines alternatives eren viables tenint en compte la situació sanitària. Evidentment, organitzar un Cavatast com el de sempre ja ho vam descartar el maig, però a partir d’aquí vam voler treballar en les diferents opcions possibles. D’aquí va sorgir la idea de fer un Cavatast en format controlat i petit. Vam creure que era una bona aposta, perquè tenim clar que el sector del cava, de la restauració i de la cultura necessita un reforç. No farem res que no es pugui fer, però entenem que si la llei ho permet, fer el Cavatast és positiu per al sector.

Com sorgeix la idea que s’ha acabat desenvolupant?
Després d’estudiar diferents opcions, es va posar sobre la taula la possibilitat de traslladar el Cavatast del carrer, als cellers. La idea es va exposar a elaboradors i restauradors, i en un primer moment els va sobtar la proposta, sobretot pel fet que una empresa cavista –totes s’hi han ofert de manera voluntària– acollís marques de la competència.

Però ho van acceptar.
Sí, la majoria ho van veure bé, i penso que aquesta obertura de mires és una de les coses més positives que ens endurem d’aquest Cavatast, és a dir, l’aposta per treballar plegats i fer una promoció conjunta fins i tot encara que s’hagi d’anar a un celler que no és el propi.

PUBLICITAT

La participació s’ha mantingut respecte de l’any anterior?
Sí, el nombre de cellers és gairebé el mateix que el 2019. Hi ha empreses que han volgut provar l’experiència i altres que enguany han decidit no participar-hi. Però estem contents. La inscripció enguany era gratuïta per ajudar els expositors, i aquest fet n’ha animat alguns a venir. Això, juntament amb les propostes musicals de conjunts locals que es faran en cada sessió de tast, creiem que dona molta força a la proposta.

Deu ser així, perquè el públic ha respost molt bé…
La resposta ha estat molt bona. Dimecres vam tancar la venda, amb gairebé el 100% de les localitats esgotades. Vam posar 1.280 entrades a la venda, i la majoria dels tastos estan plens. No ens podem queixar.

Les mesures de seguretat han estat una prioritat a l’hora d’organitzar la proposta.
Sí, aquesta ha estat la base de tota la proposta. Sempre ens vam plantejar que la limitació d’aforament era el principal punt que havíem de tenir en compte. Per això vam establir el topall de places en les 80, perquè era la xifra que ens permetia mantenir les distàncies de seguretat amb comoditat. A banda d’això, les persones que participen en els tastos hauran de seguir una normativa, que implica l’ús de la mascareta o la limitació de moviments per l’espai als moments en què es vagin a agafar les degustacions, entre d’altres.

Sant Sadurní, que acaba de superar amb èxit unes Fires i Festes, ja té experiència en organitzar esdeveniments en temps de pandèmia.
Una de les premisses del Govern des que es va declarar la pandèmia pel nou coronavirus ha estat fer tot el que es pugui, evidentment sempre que la situació sanitària ho permeti. Igual que va passar amb les Fires, amb el Cavatast també hem establert un botó vermell que premerem si la situació ho demana. No farem res que posi en perill els assistents als tastos. Molta gent ens diu que hem estat valents a l’hora d’organitzar el Cavatast, i és cert, però a més de ser valents hem estat prudents.

PUBLICITAT

El Cavatast d’enguany marcarà un abans i un després de la mostra?
Un cop hagi passat l’edició d’enguany farem la valoració i decidirem amb què ens quedem i amb què no. Segur que hi ha moltes coses que ens serveixen per millorar la mostra, i no descartem estudiar-les.

En tot cas, no es planteja fer un canvi de model total del Cavatast?
No. La intenció és que l’any que ve, si es pot, la mostra torni al carrer. Sabem que hi ha gent que els darrers anys ha estat crítica amb la proposta, però el cert és que, de moment, ningú ha posat una proposta millor sobre la taula. No ens hem d’oblidar que el Cavatast rep cada any unes 30.000 persones, i que els últims anys la valoració dels assistents no ha parat de pujar. Està bé ser autocrítics, però també reconèixer que després de vint-i-quatre anys la mostra segueix atraient gent.

Potser el que cal és una mica més d’implicació dels que hi participen?
El que cal és la implicació de tothom, perquè el Cavatast és una mostra que promociona els cellers i restauradors, però també dona conèixer el territori. És un plus en l’oferta del Penedès, i això s’ha de cuidar.

També et pot interessar

Comentaris