El Vendrell preveu aprovar aquest 2020 un pla municipal antiincendis

Efectes de l’incendi de la setmana passada en un solar del Vendrell.
Ricard Vinyals
22/08/2020 - 12:00h

L’anomenat Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) podria quedar validat a la tardor

La Xarxa Vendrellenca exigeix a l’Ajuntament del Vendrell que aprovi al més aviat possible el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), que el mateix consistori preveia tenir enllestit i aprovat pel ple durant el primer trimestre d’aquest any 2020.

PUBLICITAT

L’entitat que aglutina diverses associacions veïnals creu que aquest document i un mapa de franges de protecció contra incendis a les urbanitzacions es fan més urgents que mai, especialment arran del foc que hi va haver la setmana passada en un solar buit del carrer Indústria.

La Xarxa recorda que el setembre del 2017 ja va presentar –a través del grup municipal Podem-El Vendrell– una proposta per regular la situació dels solars per construir a través d’una normativa municipal que es va acabar aprovant un any després.

“Malgrat tot, des d’aleshores no hem trobat que l’Ajuntament hagi fet res per fer-la complir”, diu el portaveu de la Xarxa Vendrellenca, Antonio Garcia Leal, que afegeix que el DUPROCIM i el mapa de franges de protecció contra incendis a les urbanitzacions havia d’estar enllestit a primers d’aquest any 2020.

A la tardor
Amb relació a aquesta situació, la regidora de Protecció Civil de l’Ajuntament del Vendrell, Mariluz Ramírez, ha reconegut al 3d8 un cert retard en l’elaboració del DUPROCIM, però ha assegurat que ha estat provocat, d’alguna manera, per la paràlisi del coronavirus: “Ara només queden serrells, i esperem poder aprovar-lo per ple aquesta propera tardor”.

“Es tracta d’adaptar el protocol de la Generalitat contra els incendis a l’orografia del territori del Vendrell”, ha apuntat Mariluz Ramírez. Amb tot, el pla en què l’Ajuntament del Vendrell està treballant amb una empresa d’enginyeria sostenible haurà de ser homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.

PUBLICITAT

La funció del DUPROCIM haurà de ser la planificació del Vendrell des de protecció civil tenint en compte tots els riscos que afectin la possibilitat que es produeixi un incendi. Així, per exemple, les urbanitzacions han de respectar una franja mínima de 25 metres lliure de vegetació com a prevenció d’un incendi forestal.

L’obligació d’establir aquesta franja recau ara per ara en el ciutadà afectat pel risc.

Entre d’altres aspectes, el DUPROCIM del Vendrell també haurà de preveure els riscos per pas de substàncies perilloses pel municipi, efectes per onades de calor o de fred, incidències greus en el subministrament de serveis bàsics, episodis d’incendis, inundacions, contaminacions accidentals d’aigües marines o problemes derivats de concentracions de persones.

També et pot interessar

Comentaris