Les autoescoles que examinen a Vilafranca, col·lapsades pel Covid

Avatar
30/07/2020 - 16:29h

Ara es poden presentar als exàmens de conduir un 60% menys d’alumnes que abans de la crisi sanitària

Després de quasi tres mesos d’inactivitat, gairebé totes les autoescoles han tornat a obrir les seves portes per tornar a donar la benvinguda a aquells alumnes que s’estaven preparant per obtenir el carnet de conduir abans que arribés el coronavirus. No obstant això, aquest retorn a la rutina comporta un problema: els centres d’exàmens de la DGT estan coŀlapsats.

PUBLICITAT

Exàmens amb la nova normalitat

El panorama actual és el següent: hi ha 130.000 alumnes esperant per ser examinats. Es tracta dels que havien d’enfrontar-se a aquestes proves (tant la teòrica com la pràctica) durant el període en què ha durat l’estat d’alarma. Un nombre a què cal sumar tots aquells que aprofiten els mesos estivals per aconseguir el permís de conduir. Una combinació que ha generat un coŀlapse als centres d’exàmens de moltes províncies.

Un 60% menys d’alumnes

Hi ha dos motius pels quals s’ha arribat a aquesta situació, en què no es poden absorbir tots els estudiants. La primera són les necessàries mesures sanitàries i de seguretat que s’han d’adoptar i que han reduït el nombre d’alumnes presentats en més d’un 60%. Si abans s’hi presentaven 150 alumnes, actualment només poden fer-ho 60. Una situació que s’agreuja a la llista d’espera de les proves pràctiques del carnet de conduir. La falta d’examinadors, els problemes administratius derivats per la ràpida implantació del nou software, les reduccions de l’horari laboral dels funcionaris, les prejubilacions dels examinadors, les baixes de risc i les vacances han agreujat encara més la situació.

Autoescoles: 6 milions de pèrdues diàries i 130.000 alumnes esperant

La segona és el sistema CAPA (Capacitat de les Proves d’Aptitud), que regula l’accés dels alumnes a les proves pràctiques en funció del nombre d’examinadors efectius amb què compta la Direcció General de Trànsit (DGT) a cada província.

PUBLICITAT

La Prefectura de Trànsit també determina el torn de cada autoescola per presentar els seus alumnes en cicles de fins a 15 dies de dilluns a divendres. I és aquí on es produeix l’embús, perquè cal quadrar els nous alumnes i els que estan esperant… tenint en compte que no només inclouen els que es volen examinar del carnet B, sinó també els aspirants a conductors professionals de vehicles pesants, motos, etc. Segons els càlculs de Formaster (Associació Professional d’Empreses Formadores en Seguretat Viària), el temps que es necessita per solucionar aquest col·lapse és de tres mesos i mig.

També et pot interessar

Comentaris