El Govern ajudarà els viticultors afectats per la plaga de míldiu

La reunió amb el president Quim Torra es va fer per via telemàtica. FOTO: CCAP
Eva López
24/07/2020 - 20:00h

Representants del territori i el sector del vi es reuneixen amb el president Torra per reclamar ajudes per als pagesos

El Penedès ho va avisar ja fa més d’un mes. La pitjor plaga de míldiu que es recorda amenaçava el territori. Ara, amb les xifres ja a la mà, els pagesos penedesencs saben que el fong afectarà de valent la verema d’enguany, amb davallades que en alguns casos poden arribar a ser del 100% de la collita.

Segons els càlculs fets per les organitzacions agràries, es preveu que la recol·lecció de raïm ecològic es redueixi un 50% de mitjana, mentre que el cultivat amb agricultura convencional, baixarà entre un 15 i un 20%

Tothom té clar que això podria fer reviscolar les tensions socials que es van viure fa un any a la comarca, quan es va anunciar una rebaixa pel preu del raïm per fer front a l’estoc acumulat. Si a aquest fet se li sumen els problemes que ha generat la crisi de la Covid-19, tothom té clar que la situació del sector del vi serà, si més no, complicada.

PUBLICITAT

Per pal·liar els efectes d’aquestes envestides, diferents representants del territori s’han reunit aquest dijous amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per demanar-li ajudes que garanteixin la supervivència del sector.

A la trobada, que s’ha fet de forma telemàtica i després d’haver-la sol·licitat el Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP), hi han participat Xavier Lluch, president del CCAP; Joan Huguet, president de la DO Penedès; Joan Pons, president de la Cooperativa de la Granada; Carles Morgades, vicepresident del Consell Comarcal i viticultor; Pere Pons, diputat de la Diputació de Barcelona, i Pere Regull, delegat del Govern de la Generalitat al Penedès.

PUBLICITAT

Les propostes que els assistents han traslladat al president de la Generalitat s’han proposat per ajudar a tots els viticultors del Penedès, independentment de si fan raïm ecològic o de si practiquen l’agricultura convencional. Entre d’altres, s’han demanat al Govern ajuts directes vinculats a la declaració de collita, crèdits tous a retornar en 4-5 anys, complementar els ajuts per a la collita en verd i reduir els mòduls en fer la declaració de la renda 2020.

Quim Torra ha coincidit amb Xavier Lluch que “això no queda només com una preocupació de la Conselleria d’Agricultura de la Generalitat, sinó que, als ajuts d’Agricultura, caldrà afegir ajuts en l’àmbit de la Conselleria d’Hisenda”.

El president de la Generalitat s’ha compromès a estudiar les propostes i a donar resposta al president del CCAP d’aquí a una setmana.

També et pot interessar

Comentaris