L’AECAVA reclama que facin proves PCR als temporers contractats per la verema

Damià Deàs, president de l’AECAVA. FOTO: ACN
18/07/2020 - 18:05h

La patronal reclama que tant el Govern com els Ajuntaments s’impliquin en el control de les mesures preventives de la covid a la via pública

L’AECAVA (Associació d’Elaboradors del Cava) insta la Generalitat a fer proves PCR a tots els temporers contractats per a la verema per tal de garantir que no són transmissors de la covid-19.

En una entrevista a l’ACN, el president de la patronal cavista, Damià Deàs, considera que el Govern és qui ha de proporcionar i assumir aquestes proves, ja que avisa que els pagesos propietaris de les vinyes no tenen suficient capacitat econòmica.

“Reclamem a l’administració que actuï”, afirma Deàs. D’altra banda, pel que fa a la crisi dels preus del raïm que va marcar la darrera verema, el president de l’AECAVA confia que enguany s’equilibrarà la balança degut a la plaga del míldiu i a les mesures aplicades per reduir l’estoc als cellers.

Deàs celebra que el sector vitivinicultor estigui treballant junt amb la Generalitat, l’Ajuntament de Vilafranca i els responsables sanitaris per crear un protocol per gestionar l’arribada dels temporers.

L’objectiu, segons detallaven aquesta mateixa setmana els responsables del Consorci Sanitari, és evitar que els temporers de la verema es converteixin en transmissors de la covid-19, com ha passat a Lleida amb diversos treballadors de la campanya de la fruita dolça.

Reclamem a l’administració que actuï”

Damià Deàs, president de l’AECAVA

El president de l’AECAVA recorda que el volum de contractacions al Penedès és molt inferior respecte el del Segrià, però considera que cal establir una normativa per garantir la seguretat sanitària del sector.

En aquest sentit, la patronal està participant durant les darreres setmanes a diverses reunions per acabar de definir el protocol d’actuació. Un pla on reclama que es fixi la pràctica de tests PCR a tots els temporers que s’incorporin enguany a la vinya.

Deàs recorda que la majoria de propietaris dels camps són pagesos que, assegura, estan passant per dificultats econòmiques severes degut a la plaga del míldiu, que ha malmès bona part de la collita. Per aquest motiu, considera que la despesa de les proves ha d’anar a càrrec de la Generalitat.

Al mateix temps, també reclama que tant el Govern com els Ajuntaments s’impliquin en el control de les mesures preventives de la covid a la via pública, per garantir que els temporers no cometin accions de risc un cop acabi la jornada laboral a la vinya. “Cal que vegin que cal complir les normes”, diu Deàs, que demana una supervisió per part dels cossos policials pel que fa a l’ús de mascareta i el distanciament social.

Pel que fa a la contractació, el president de la patronal cavista assegura que el Penedès va fer “molt bona feina” fa més de quinze anys enrere per “dignificar” la tasca dels temporers, de manera que celebra que tots els treballadors tinguin la seva situació regularitzada.

També et pot interessar

Comentaris