ERC demana al govern de Vilafranca que posi en marxa les mesures aprovades al pla de xoc social

17/07/2020 - 18:39h

Els republicans consideren que calen més recursos en l’àmbit social i més difusió i transparència dels ajuts que s’ofereixen a la ciutadania

“Ara més que mai, en els moments de crisi que patim, és necessari estar al costat de la ciutadania i posar els recursos tècnics, humans i econòmics de l’Ajuntament, a disposició de les necessitats dels veïns i veïnes, per poder superar plegats la situació actual i combatre els impactes de la crisi econòmica i social sobre les famílies”, ha explicat Mònica Hill, portaveu d’ERC a Vilafranca.

El Pla de Xoc aprovat al mes de maig per tots els grups municipals, té aquest objectiu i per això contempla un seguit de mesures per a posar en marxa, que són molt importants i necessàries per ajudar a les persones i famílies amb menys recursos i amb més dificultats.

ERC recorda que ja fa un temps van valorar que el pla de xoc arribava tard, aprovant-se el mes de maig quan la crisi començava al mes de març. “I ara, que ja som ja a mitjans de juliol, veiem com algunes mesures del pla encara no s’han posat en marxa, i d’altres que s’hi han posat, ho han fet a mig gas”, reitera Hill.

Manca de difusió dels pocs ajuts socials activats

Els republicans consideren que no s’ha fet la publicitat i la difusió suficient dels ajuts directes a les famílies, per a pagar els subministraments bàsics (aigua, llum, gas), alimentació, medicaments i també els ajuts per costejar els serveis funeraris. “Hi ha molts veïns i veïnes que desconeixen l’existència d’aquests ajuts, i per tant, no els sol·liciten, quan són recursos per a tothom”, explica Hill. El mateix ha passat amb els ajuts als casals d’estiu. Des d’ERC s’ha demanat al govern en diferents ocasions que es publiquessin els requisits o les bases per accedir a aquest ajut i que es fes difusió de manera oberta.

En aquest sentit, ERC demana que es reguli de manera transparent i pública els requisits per accedir a aquests ajuts i que se’ls doni publicitat per tal de que totes les persones que els necessitin, els puguin demanar. “Considerem que aquests ajuts són per a totes les persones que els necessiten, però si no es difonen i no es donen a conèixer de manera transparent, o es donen a conèixer només sobre una part de la ciutadania (la que ja és usuària de serveis socials) hi ha una majoria de la població susceptible de ser beneficiaria de l’ajut, que queda exclosa, reduint molt l’abast social d’aquesta mesura”, explica Hill. Per exemple, ha explicat, hi ha hagut moltes famílies que no han sol·licitat l’ajut per als casals d’estiu perquè desconeixien l’existència d’aquest recurs.

L’oferta de lleure per a joves ha arribat tard

Pel que fa la proposta de lleure per a joves, aquesta s’ha fet pública a començaments de juliol. Segons els republicans ha arribat tard perquè, com que moltes famílies de Vilafranca desconeixien si hi hauria alguna proposta en aquest sentit, ja s’havien organitzat i, de fet, hi ha moltes famílies que han optat per apuntar-se a altres propostes de lleure per a joves d’altres municipis de la comarca.

Tot i que ERC celebra la proposta de lleure El Campus Jove LN i la valora molt positivament, lamenta que hagi arribat tard, tant en la publicitat de la proposta com en les dates de les activitats ja que aquestes no comencen fins el 20 de juliol i finalitzen a mig agost, quan l’any passat la programació anava de juny a setembre.

D’altra banda, des del govern no s’ha fet una proposta inclusiva per a que els infants i joves amb diversitat funcional, amb capacitats diverses, puguin participar també, de la oferta de lleure educatiu d’estiu del municipi.

El govern no considera necessari crear línia d’ajut a l’habitatge

Un altre dels àmbits més importants del pla de xoc, és l’habitatge. Tal i com consta a al pla de xoc social al punt 13 del pla de xoc, es marcava la necessitat de crear una línia d’ajuts al lloguer per a famílies amb vulnerabilitat econòmica provocada per la pandèmia.

“El govern, malgrat les peticions d’ERC de crear aquest ajut municipal en habitatge, ha considerat que no és necessari crear una línia en aquest sentit, i no pensa genera-la, ja que consideren suficients els recursos posats per altres administracions públiques”, ha explicat —– . Els republicans consideren que al marge dels ajuts que ja han sortit publicats i que ja han finalitzat les convocatòries, des de l’Ajuntament caldria obrir una línia d’ajuts al lloguer, per ajudar les famílies que estan en dificultat per pagar-lo i que han quedat fora de les convocatòries fetes per les altres administracions.

ERC també denuncia que no s’han suspès de manera immediata el pagament dels lloguers dels pisos socials de l’Ajuntament mentre duri la crisi econòmica provocada per la pandèmia, tal i com deia el punt 14 del pla de xoc. I tampoc s’ha activat tal i com deia el punt 15 del pla de xoc, el servei d’informació i mediació en l’habitatge, per a promoure entre d’altres qüestions acords per reduir o ajornar el pagament del lloguer mentre duri l’estat derivat per la pandèmia.

Els republicans reiteren que també desconeixen com des del govern donaran compliment al punt 17 del pla de xoc, on es parla de la necessitat d’adquirir habitatges o l’ús de fruit d’aquests per ampliar el parc municipal d’habitatges, que es troba amb un dèficit d’habitatges per oferir.

Sense deixar aquest àmbit social, des d’ERC es considera que l’aportació econòmica que l’Ajuntament destinava al Vijazz i a la Festa Major, donat que aquests dos esdeveniments s’han suspès, sigui destinada a projectes socials o s’incorpori a les partides d’ajuts socials i habitatge per incrementar el suport a les famílies i persones amb dificultats econòmiques i socials.

Per acabar, ERC ha tornat a demanar al govern, la realització d’un acte públic en record de les persones de Vilafranca que han mort a causa de la COVID-19 i d’acompanyament a les seves famílies i amistats.

També et pot interessar

Comentaris