Any negre per a la vinya

FOTO: MARIA ROSA FERRÉ
Eva López
27/06/2020 - 20:00h

A la plaga de míldiu que ja ha arrasat algunes vinyes del Penedès s’hi sumen la botritis i la malura habituals de cada any

El 2020 serà un any per oblidar en la majoria de sectors econòmics, però en especial per al vinícola. A la davallada de vendes derivada de la crisi sanitària, els viticultors i elaboradors han afegit les últimes setmanes una preocupació extra: el míldiu. Ja fa dies que els pagesos adverteixen que la que s’està vivint és la pitjor plaga d’aquest fong que es recorda, i les pluges que no paren de caure només fan que agreujar la situació.

Fa quinze dies, alguns viticultors alteraven al 3d8 que ja havien perdut fins al 50% de la producció de raïm. Ara, n’hi ha asseguren que la pròxima campanya no colliran ni un gotim. Els que elaboren ecològic (que representen el 34% de productors de raïm) són els més afectats per una plaga que no té cura, però que es pot prevenir.

El problema és que la prevenció implica ruixar les vinyes amb coure, un producte que en el cultiu ecològic està limitat a 4 quilos l’any o 28 quilos en un període de set anys. Joan Huguet, president de la DO Penedès, assegurava la setmana passada que és probable que enguany s’hagi de posar més producte a la vinya, tot i que ja hi ha pagesos que han tirat la tovallola.

PUBLICITAT

Segons JARC, l’afectació que podria tenir la plaga de míldiu en la collita podria arribar al 40% de la producció, tot i que en els que fan ecològic, encara pot ser més elevada.

A la problemàtica que ha generat el míldiu, s’hi ha de sumar ara l’habitual malura i la botritis. Francesc Olivella, director de la DO Penedès, ha assegurat que l’afectació per aquestes malalties no és major que en els anys anteriors, però sumades al míldiu, només fan que complicar les coses a pagesos i elaboradors.

“El que pot passar si la cosa va a més és que hi hagi més feina a la taula de triatge”, apuntava aquesta setmana Olivella en declaracions a l’ACN, tot assegurant que la situació provocada per la conjunció de la Covid-19 i el míldiu és “dramàtica”.

PUBLICITAT

Mentre la verema no arriba, els sindicats s’afanyen a demanar mesures a les administracions que els permetin afrontar unes plagues que cada vegada són més habituals. El Penedès va viure el 2018 el que es va considerar la pitjor afectació de míldiu de la darrera dècada, i només dos anys més tard, la que hi ha encara és més greu.

Per això, JARC va soŀlicitar al Departament d’Agricultura que intervingui perquè les asseguradores cobreixin aquesta afectació, com passa en altres comunitats autònomes. Ara el DARP ho ha traslladat a les companyies.

Davallada de vendes
La Denominació d’Origen Penedès ha quantificat la davallada de vendes per la Covid-19 en un 60%, un percentatge que coincideix amb el que la DO destina habitualment al canal Horeca. Tot i que Francesc Olivella ha assegurat a l’ACN que el primer més de la pandèmia la comercialització va baixar fins a un 80%, ara s’ha estabilitzat i es calcula que la baixada a final d’any serà del 35%.

També et pot interessar

Comentaris