La DO Penedès aprova abaixar el rendiment per hectàrea de vinya

FOTO: MARIA ROSA FERRÉ
Eva López
19/06/2020 - 10:09h

Els quilos de raïm blanc que es podran collir la pròxima campanya baixen a 10.000, i es mantenen els 9.000 per a les varietats negres

Unanimitat al ple del Consell Regulador de la DO Penedès per rebaixar en rendiment per hectàrea de raïm la pròxima campanya de la verema. Francesc Olivella, director de la DO, va avançar al 3d8 que la Denominació portaria a aprovació la mesura aquest dijous, i ha comptat amb el suport dels vint membres que integren el consell.

Segons la normativa aprovada, a les vinyes de la DO Penedès només es podran collir 10.000 quilos de raïm de varietats blanques a la verema del 2020. Fins ara, el llindar estava en els 12.000. En les varietats negres, el rendiment es manté als 9.000 quilos per hectàrea.

PUBLICITAT

La rebaixa del rendiment és igual que l’aprovada per la DO Cava fa unes setmanes, un fet que ha ressaltat Joan Huguet, president de la DO Penedès. “Hi ha moltes parceŀles que comparteixen les dues DOs. Era lògic que féssim aquest canvi per facilitar les coses als pagesos”, ha apuntat.

De fet, Penedès no és l’única DO que comparteix territori amb Cava, que ha tirat endavant la baixada de rendiment. La Conca de Barberà també ho ha aprovat, i altres denominacions les podrien seguir quan celebrin els seus plens.

“És una qüestió de solidaritat. Tots hem de fer un esforç per millorar la situació”, ha dit Joan Huguet, deixant clar que aquesta mesura ajudarà a reduir l’excedent, però no es reflectirà obligatòriament en els preus. “És un tema complex”, ha reconegut, assegurant que si la cosa no canvia, serà “una patacada molt gran per als viticultors”.

PUBLICITAT

A banda del rendiment per hectàrea, un dels temes sobre els quals més s’ha parlat a la primera trobada presencial del consell des que es va decretar l’estat d’alarma és la plaga de míldiu. Joan Huguet ha assegurat que no hi ha ningú que en recordi una igual de virulenta, i ha apuntat que està fent molt de mal al territori.

Segons dades aportades en el ple d’ahir, el 40% de la vinya censada a la DO Penedès és ecològica. Aquest fet la converteix en especialment vulnerable a aquest fong, ja que només es pot tractar amb quantitats molt limitades de coure. Però encara que el míldiu i la baixada de rendiments facin collir menys raïm, Huguet està convençut hi haurà raïm per a tots els elaboradors.

També et pot interessar

Comentaris