Un estudi demostra que l’agricultura i la ramaderia convivien a la Font de la Canya

Sitges ubicades al jaciment de la Font de la Canya. FOTO: Arqueovitis
17/06/2020 - 19:05h

La troballa és especialment rellevant perquè aquests espais són molt difícils d’identificar en la recerca arqueològica

Un estudi publicat a la revista internacional Archaeological and Anthropological Science ha posat al descobert un espai utilitzat per guardar animals al jaciment de La Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès, datat al segle VI aC. Una troballa especialment rellevant, ja que aquest tipus d’espais són difícils d’identificar en arqueologia.

Durant la campanya arqueològica del 2013 es va localitzar un gran conjunt de restes òssies d’animals sense connexió, i barrejada amb restes ceràmiques i metàl·liques. En aquest estudi, liderat pel Sergi Jiménez, s’han identificat grans quantitats de mossegades produïdes per animals domèstics com els porcs, les ovelles, les cabres i els bous.

“Els porcs, com els gossos, poden alimentar-se tant de la carn com dels ossos. En canvi, els herbívors poden consumir els ossos quan estan secs i no tenen carn per obtenir les sals minerals”, han explicat els responsables del jaciment. Aquesta descoberta, juntament amb una mandíbula de bou amb una patologia produïda per mossegar ossos, i traces de trepitjades sobre els ossos, indicarien l’ús com a corral d’aquest espai.

En els més de vint d’anys d’excavacions al jaciment protohistòric de La Font de la Canya s’han identificat més de 400 sitges destinades a l’emmagatzematge de cereals. Gràcies a aquest estudi, ara se sap que no només era un centre exclusiu per a l’agricultura, sinó que la ramaderia també era present.

Nova campanya
Durant el pròxim mes de setembre es duran a terme noves excavacions arqueològiques al jaciment d’Avinyonet. S’iniciaran a la zona residencial més antiga del jaciment de la fase de la primera edat del ferro o preibèric (segle VII aC), ara per ara, gairebé desconeguda.

També després de l’estiu es restaurarà i adequarà per a rebre visites el celler-magatzem soterrat del segle III aC, que s’ha estat excavant durant els darrers anys.

També et pot interessar

Comentaris