La pitjor plaga de míldiu que es recorda amenaça el Penedès

Una vinya de Subirats afectada pel míldiu. FOTO: MARIA ROSA FERRÉ
12/06/2020 - 20:05h

Alguns viticultors asseguren que ja han perdut fins al 50% de la collita, i demanen que es puguin assegurar aquests tipus de danys

Els viticultors estan de pega. L’any passat els excedents van truncar una verema que s’augurava exitosa. Hi havia força raïm, i de bona qualitat. Un any abans, els pagesos van topar amb el míldiu. “És la pitjor plaga que es recorda”, apuntaven alguns viticultors. Ara, els que aleshores es lamentaven asseguren que allò “només va ser un entrenament”.

I és que les abundants pluges que estan caient des de començament d’any estan deixant moltes vinyes del Penedès en una situació força complicada. El míldiu s’hi escampa ràpidament, i la previsió meteorològica dels pròxims dies no fa albirar una situació millor.

Rafel Ramon, coordinador comarcal de l’Alt Penedès, ha explicat que hi ha viticultors que ja han perdut entre el 40 i el 50% de la collita d’algunes vinyes. Les varietats més afectades són el macabeu i el chardonnay. “La plaga és la més bèstia de la història. És molt pitjor que la de fa dos anys”, assegura Ramon.

I això ha passat perquè el míldiu ha entrat abans a la vinya, just en l’època de floració, i això ha permès que el fong s’hagi agafat abans al raïm. “S’han donat les condicions ideals per a aquesta plaga: pluges a l’hivern i alternances tèrmiques elevades”, ha explicat Rafel Ramon. “Si això dura una setmana més, no quedarà cap vinya”, ha lamentat.

Els que ho estan passant pitjor són els viticultors que han apostat pel cultiu ecològic. El míldiu es combat amb coure, i els que segueixen aquesta filosofia tenen molt limitada l’aportació d’aquest element al cultiu. Segons la normativa aprovada el 2019, el raïm ecològic només es pot tractar amb un màxim de 4 quilos de coure a l’any, i 28 quilos en set anys.

“Amb la mà de fong que hi ha és insuficient en un any d’extrema pressió de míldiu, malgrat es pugui compensar en set anys”, ha assegurat Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya i el Vi de JARC. “Enguany s’ha donat la tempesta perfecta. Què més pot anar malament?”, ha lamentat.

En algunes zones d’Espanya les asseguradores cobreixen els danys provocats pel míldiu, però a Catalunya no. Per això des dels sindicats s’ha demanat aquesta setmana a l’INCAVI que faci pressió perquè els pagesos catalans també es puguin adherir a aquesta mesura.

“El canvi climàtic comporta situacions extremes. Passem d’un any de sequera a un de molta pluja, i sabem que això s’anirà repetint. Necessitem eines per cobrir els nostres cultius”, ha apuntat Isabel Vidal.

A l’espera que aquesta mesura arribi, els pagesos s’encomanen al cel, desitjant que deixi de ploure i faci sol i vent. “Aquest és el millor tractament per a qualsevol malaltia de la vinya”, ha reconegut la representant de JARC, que s’ha sumat a l’afirmació de Rafel Ramon que si continua caient aigua, la vinya ho té molt magre.

També et pot interessar

Comentaris