Família Torres assoleix l’objectiu del 30% de reducció d’emissions de CO2

FOTO: JORDI ELIAS
25/05/2020 - 20:00h

L’empresa ha aribat a la fita un any abans del previst, i en deu anys vol reduir la petjada de carboni un 55% respecte al 2008

Família Torres ha reduït en un 30% les emissions de CO2 per ampolla en tot el seu abast, des de la vinya fins al consumidor, respecte al 2008, segons l’auditoria de la petjada de carboni corresponent a l’any 2019. Amb aquesta reducció, el celler familiar del Penedès, que aquest any celebra el 150è aniversari, aconsegueix arribar a l’objectiu que s’havia proposat per al 2020 amb un any d’antelació i continua intensificant els seus esforços per adaptar-se i mitigar les conseqüències de l’emergència climàtica. Per això, s’ha fixat com a nova fita reduir les emissions de CO2 per ampolla un 55% el 2030 respecte al 2008.

Per a Miquel A. Torres, president de Família Torres: “Hem fet un gran esforç per assolir el nostre objectiu de reducció d’emissions que en el seu dia consideràvem molt ambiciós. Ara hem d’intensificar encara més les nostres accions ambientals per mitigar l’escalfament global i també per protegir la viticultura”.

A la reducció d’emissions, que inclou l’abast 1, 2 i 3, han contribuït diferents factors: per una banda, treballar amb proveïdors amb una menor petjada de carboni – l’abast 3, és a dir el que correspon als proveïdors de matèria primera, material d’envasat i distribució, impacta en prop d’un 90% en la petjada de carboni del celler–, i per l’altra, l’ús d’energies renovables, mesures d’eficiència energètica i mobilitat sostenible, a més de la reducció del pes de les ampolles.

Família Torres compta amb una caldera de biomassa en el seu principal celler de Pacs del Penedès, que li ha permès rebaixar el consum de gas en un 95%, a més de plaques fotovoltaiques que s’ampliaran aquest any amb 100 kW d’autoconsum i que se sumaran als més de 1.500 kW d’energia fotovoltaica que abasteixen els diferents cellers que té en propietat arreu de l’Estat.

Així mateix, el 80% dels vehicles del celler són híbrids o elèctrics i s’ha adquirit un altre tren elèctric-solar per utilitzar en les visites al celler del Penedès en substitució al que tenia de gasoil. També està estudiant la viabilitat de l’ús de tractors elèctrics al camp, amb els que va fer un assaig a principis d’any.

Tanmateix, per a Miquel A. Torres no només és important evitar les emissions de CO2 sinó també capturar els gasos que estan a la troposfera i que són els causants de l’escalfament global. Un repte que ja s’està abordant des de dues vessants: per una banda, mitjançant la reforestació d’una extensa finca a la Patagònia xilena de 6.000 hectàrees, que es va iniciar el 2019 i que permetrà capturar 10.000 Tn de CO2 a l’any.

I per altra banda, mitjançant les tecnologies CCR (Carbon Capture Reuse) per capturar i reutilitzar el diòxid de carboni que s’allibera durant la fermentació del vi – i que abans la planta ja havia absorbit-, que continuen sent objecte d’estudi per part del departament de canvi climàtic de Família Torres.

Aquestes accions s’emmarquen en el programa ambiental Torres & Earth que el celler va implementar el 2008 davant l’evidència del canvi climàtic i al que destina cada any l’11% dels seus beneficis. Però, per aconseguir un impacte global en la reducció d’emissions de CO2, és clau la implicació de tot el sector.

Per això, el 2019, Família Torres i Jackson Family Wines de Califòrnia van impulsar el grup International Wineries for Climate Action (IWCA), que pretén aglutinar aquells cellers amb un compromís real de reducció d’emissions per descarbonitzar el sector del vi, mitjançant el compliment d’uns objectius ambiciosos relacionats amb l’autoconsum d’energies renovables i la reducció de la petjada de carboni. A aquesta iniciativa, que va ser premiada als Wine Star Awards 2019 de la revista americana Wine Enthusiast, ja s’han incorporat com a candidats sis cellers més de tot el món, un d’ells espanyol.

També et pot interessar

Comentaris