Salut diu que el govern espanyol accepta que Catalunya utilitzi les regions sanitàries pel desconfinament

Avatar
03/05/2020 - 21:02h

Des del ministeri de Sanitat, però, es nega que s’hagi acceptat la proposta del govern català i s’assegura que “no hi ha res en ferm”

El govern espanyol ha acceptat que Catalunya utilitzi les regions sanitàries i no les províncies com a marc de referència pel desconfinament, segons han assegurat fonts de Salut.

La consellera Alba Vergés ha plantejat aquest diumenge al ministre de Sanitat, Salvador Illa, la petició de Catalunya, i el socialista l’ha acceptada. Durant la conversa, que s’ha fet via telemàtica, Vergés ha tornat a reclamar que Catalunya pugui liderar l’estratègia de desconfinament i ha lamentat, segons fonts de Salut, que el govern espanyol “menysté les comunitats” i només els demana “que enviïn les dades i les propostes”.

Després del ‘sí’ del ministre espanyol, per tant, les fases de desescalada es podran fer segons les nou àrees que volia el Govern: Terres de l’Ebre, Tarragona (on s’inclou el Baix Penedès), Barcelona ciutat, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud (on s’inclou l’Alt Penedès), Catalunya Central, Lleida, Alt Pirineu i Aran, i Girona.

Font de Salut han explicat, però, que si es percep algun “comportament especial” en una determinada Àrea Bàsica de Salut (ABS) o una altra agrupació, es farien noves propostes específiques.
Durant la trobada, Vergés també ha dit a Illa que el procés de desconfinament no s’està fent correctament perquè “el govern espanyol ha posat un calendari i unes dates abans de conèixer les dades”, segons fonts de Salut.

PUBLICITAT

Tot i així, pocs minuts després el ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició i fonts properes al ministre Salvador Illa asseguren que “no hi ha res en ferm”.

“S’ha quedat en estudiar les propostes que es plantegin”, afirmen les mateixes fonts. El govern espanyol recorda que l’opció d’estudiar propostes alternatives a les províncies es preveu en el BOE publicat aquest diumenge, però neguen cap decisió.

Des de Salut, reiteren que a la reunió Illa ha acceptat que el Govern enviï a Madrid les dades i propostes de la desescalada per regions sanitàries.Fonts de Salut recorden a l’ACN que el govern espanyol no té les xifres de l’evolució de la pandèmia per avaluar la situació en cadascuna de les fases, i que aquests números s’han d’enviar des de Catalunya. Així, remarquen que és “impossible” fer un pla de desconfinament per províncies amb dades que són per regions sanitàries.

En aquest sentit, insisteixen que el Govern enviarà al ministeri les propostes i les xifres del desconfinament per regions sanitàries, i no per províncies, i que el ministre Illa ho ha acceptat. De fet, asseguren que és “molt complicat” tenir els números provincials.

D’altra banda, des de Salut reiteren que en la reunió d’aquest diumenge, la qüestió del marc de referència per al desconfinament s’ha despatxat molt ràpidament i que s’han tractat molts altres temes tècnics.

També et pot interessar

Comentaris