El sector del vi, aturat

Eva López
01/05/2020 - 20:00h

Un estudi de la Federació Espanyola del Vi (FEV) apunta que el 96% dels cellers s’han vist afectats d’alguna manera per la crisi sanitària

Que la crisi sanitària està afectant de valent el sector del vi és un fet. Fins ara, però, no hi havia cap estudi que xifrés l’abast d’aquest impacte als cellers de l’Estat espanyol. Així, una enquesta de la Federació Espanyola del Vi (FEV) ha permès comptabilitzar quina és l’afectació real que la pandèmia està tenint sobre l’activitat dels cellers.

Segons les dades extretes del qüestionari, un 96% dels cellers de l’Estat espanyol consideren que la Covid-19 està afectant d’una manera o altra la seva activitat. Només un 4% declaren que la situació no està tenint cap impacte en el seu dia a dia.

Pel que fa a les vendes, l’enquesta de la FEV posa sobre la taula una dada que ja fa dies que s’apuntava: la facturació dels cellers el primer quadrimestre de l’any caurà al voltant del 35%, bàsicament per la davallada de les vendes en el sector de la restauració.

PUBLICITAT

Malgrat l’augment que hi ha hagut de les vendes en línia (només suposen l’1% de la comercialització dels cellers) i del creixement de les vendes als supermercats, aquest repunt no compensarà les pèrdues en altres canals de distribució.

L’enquesta de la FEV també posa de manifest una qüestió que els petits cellers feia temps que apuntaven. La crisi afecta més les petites empreses que les de volum més gran. Una major diversificació dels canals de distribució és el que explicaria aquesta diferència en l’afectació de les vendes.

Tot i l’estat d’alarma, el sector vinícola és dels pocs que manté gairebé tota la seva activitat. Segons la FEV, el 85% dels cellers espanyols segueixen produint per fer front a la demanda, tot i que ho fan per sota de la seva capacitat habitual.

L’estudi de la Federació també reflecteix els problemes que les empreses estan tenint per exportar els seus productes. El 80% dels cellers declaren haver tingut problemes per vendre a l’exterior, també provocats per la manca d’activitat en el sector hoteler i de la restauració.

L’obertura de mercats com el de la Xina o el Japó és l’única cosa que dona empenta als cellers, que ja comptaven amb una situació complicada pels aranzels imposats per Donald Trump i la incertesa que ha generat el Brexit.

També et pot interessar

Comentaris