Els viticultors auguren una verema complexa

Isabel Vidal a la seva finca de Can Claramunt. FOTO: MARA ROSA FERRÉ
26/04/2020 - 21:00h

La pandèmia per Covid-19 ha provocat una “tempesta perfecta” que no fa més que agreujar la crisi de preus del raïm que va esclatar la passada campanya

Mentre les administracions posen fil a l’agulla per trobar solucions als excedents de vi i raïm que acumula el sector vitivinícola català, els pagesos continuen treballant el camp. Centenars de viticultors es preparen ja per esporgar les seves vinyes sense tenir clar què en faran, de la fruita que cullin la pròxima verema.

La situació per als pagesos no és fàcil. Vénen d’una campanya dolenta, en què els preus del raïm van ser baixos, i la crisi sanitària –que ha fet baixar molt les vendes de vi i cava– amenaça d’empitjorar encara més la situació.

“L’aturada d’algunes activitats essencials pel sector del vi, com la restauració, sembla que serà més llarga del que ens pensàvem, i això farà empitjorar la situació”, ha apuntat Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya i el Vi de JARC.

Com la majoria d’agents del sector, Vidal opina que és necessari reduir els excedents de raïm i vi per encarar la pròxima campanya amb garanties, i apunta a la destiŀlació de crisi i a la poda en verd com algunes de les accions necessàries per aconseguir uns preus dignes per al raïm.

Isabel Vidal reconeix que aquest és un problema que afecta tot el sector del vi català, però en especial el del cava, que representa el 60% del total. En aquesta DO, Vidal considera fonamentals actuacions com la baixada del rendiment per hectàrea de raïm i també el de premsa, que permetrien no incrementar encara més la xifra d’excedents.

La cap sectorial de la Vinya i el Vi de JARC ha apeŀlat a la responsabilitat de tots els agents del sector per sortir airosos d’aquesta “tempesta perfecta”.

Isabel Vidal ha assegurat que el fet que el sector del vi estigui regulat permet dotar-lo d’eines per fer front a aquest tipus de situacions, i s’ha mostrat convençuda que les administracions no deixaran que s’enfonsi un sector cabdal en l’economia catalana.

Isabel Vidal, que ha vaticinat una bona verema si no hi ha cap daltabaix, ha reconegut que la incertesa “és gran”, tot i que ha afirmat que el sector està ara més unit que en la crisi de l’any passat.

També et pot interessar

Comentaris