Mor l’excursionista vilafranquí Josep Milà als 98 anys

16/04/2020 - 12:52h

Impulsor de l’excursionisme al Penedès la seva passió per la muntanya es barrejava amb la defensa social, política i cultural

Dijous va morir als 98 anys, el vilafranquí Josep Milà i Atzet, persona molt vinculada al l’excursionisme. La seva va ser trajectòria brillant abocada a la clandestinitat pel context històric que li va tocar viure: el règim franquista. 

Pagès, muntanyenc i viatger, Milà està considerat un dels principals impulsors de l’excursionisme al Penedès i la seva passió per la muntanya es barrejava amb la defensa social, política i cultural.

Soci fundador de la Joventut Excursionista Vilafranquina, el franquisme va expulsar-lo dels esports de muntanya per expressar el seu catalanisme, impedint que desenvolupés una gran carrera esportiva. 

Mai va deixar de practicar l’excursionisme i, ja de gran, va poder realitzar alguns dels seus somnis, com l’ascensió al Kilimanjaro l’any 1991, amb 70 anys d’edat complerts, nombroses ascensions als Pirineus, als Alps i a la resta dels cinc continents, amb viatges a més de 150 països.

Entre altres reconeixements, l’any 1981 va ser nomenat millor esportista vilafranquí, el 1986 va rebre la distinció al mèrit excursionista del Centre Excursionista del Penedès, i el 1986 va ser nomenat soci d’honor, el 1989 va rebre la medalla Forjador de la Història Esportiva de Catalunya, el 2003 l’ensenya d’or de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i el 2004 la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada va fer públic el desgreuge de la seva antecessora FEM i li restablí la llicència federativa.

El 2008 l’ajuntament de Vilafranca del Penedès i la entregar la medalla de la Vila.

Fa tres anys es va estrenar el documental’’Milà, resistència a la muntanya’’ coberta econòmicament per una campanya de micromecenatge.

També et pot interessar

Comentaris