El sector del vi acorda mesures urgents per a reduir els efectes del coronavirus

15/04/2020 - 20:54h

La consellera Teresa Jordà es reuneix amb representants del sector per a abordar conjuntament la sortida post-Covid

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, s’ha reunit aquest dimecres amb el sector vitivinícola per a analitzar la situació creada pel coronavirus. Durant la trobada s’ha parlat de les possibles actuacions per a reduir-ne els efectes i ajudar a sortir-ne el millor possible.

A la reunió s’ha posat de manifest la gran preocupació per les repercussions del COVID-19, especialment per l’aturada del canal de la restauració, la dificultat de les exportacions i la previsible caiguda del turisme.

El tancament del canal HORECA, a causa de l’aturada d’hotels i restaurants, està impactant fortament al sector vitivinícola i molts cellers, sobretot de petita i mitjana dimensió. Encara que una part de les vendes s’han pogut derivar cap al canal Alimentació, això no supleix la disminució produïda en l’altre canal.

Bona part de la reunió s’ha centrat en el cava, que representa més del 60% de tot el sector, i que ja arrossega una crisi motivada per l’excedent de raïm i vi base cava, cosa que està provocant una forta caiguda de preus.

Les propostes que s’han anat treballant a partir de les dues cimeres del cava que s’han fet els últims mesos són encara més necessàries en aquests moments.

A la reunió hi ha hagut acord per a activar, cadascú dels del seu àmbit, un seguit de mesures, enfocades a la reducció de raïm i vi base, l’increment de l’economia circular i la viticultura ecològica, la destil·lació d’excedents de vi, el perfeccionament del control de la traçabilitat, i la promoció per a recuperar les vendes el més aviat possible.

El Consell Regulador de la DO Cava està avançant en aquest sentit i properament reunirà el seu Ple per a acordar les normes de campanya d’enguany.

El Govern de la Generalitat i el Departament d’Agricultura impulsaran diferents línies de suport econòmic, financer, i fiscal i de flexibilització de terminis.

També s’espera que el Ministeri d’Agricultura doni resposta els pròximd dies a les demandes que s’han fet arribar des de Catalunya, com la destil·lació subvencionada o l’allargament de terminis de replantació de vinya.

També et pot interessar

Comentaris