Torres presenta les varietats ancestrals recuperades a la Barcelona Wine Week

Miquel i MIreia Torres en el tast celebrat a la Barcelona Wine Week. FOTO: TORRES
04/02/2020 - 19:13h

La cinquena generació del celler penedesenc està impulsant amb força aquest projecte de recuperació iniciat fa més de tres dècades

Mireia Torres i Miquel Torres han impartit a la Barcelona Wine Week, un tast magistral de vins elaborats amb varietats ancestrals recuperades per mostrar el seu gran potencial enològic i capacitat per afrontar el canvi climàtic.

El celler familiar del Penedès, que aquest any fa 150 anys de la seva fundació, està cristal·litzant aquest projecte de més de trenta anys, en vins únics que han començat a sortir al mercat i que són el testimoni d’un patrimoni vitivinícola ric en varietats que poden convertir-se en solucions per a la viticultura actual davant del repte de l’escalfament global.

Segons Miquel Torres, director general de Família Torres, “l’escenari climàtic està canviant i hem d’estar preparats per a poder continuar elaborant grans vins. Hem de buscar varietats més resistents, replantejar-nos quins ceps plantem avui a les nostres vinyes i fins i tot trobar nous escenaris que en un futur poden ser idonis pel cultiu de la vinya”. 

Gràcies al projecte de recuperació de varietats prefil·loxèriques, iniciat a principis dels anys vuitanta per Miguel A. Torres, el celler ha recuperat més de 50 varietats desconegudes i ha decidit focalitzar-se en 6 d’elles, aquelles que mostren un major potencial enològic i adaptació al nou escenari climàtic.

Per Mireia Torres, directora d’Innovació i coneixement de Família Torres, “inicialment vam posar en marxa aquest projecte per conèixer el patrimoni vitivinícola que hi havia a Catalunya abans de l’arribada de la fil·loxera, però davant les evidències del canvi climàtic, vam establir com a paràmetres de selecció de les varietats, no només l’interès enològic sinó la resistència a la sequera i a les altes temperatures”.

Els 60 professionals assistents al tast han tingut l’oportunitat de tastar quatre d’aquestes varietats prefil·loxèriques, batejades com a forcada, moneu, pirene i gonfaus. Totes elles de maduració tardana – que permet contrarestar l’avenç de les veremes que comporta l’augment de les temperatures – i que donen lloc a vins expressius, d’acidesa marcada.

El tast ha finalitzat amb Grans Muralles 2015 (DO Conca de Barberà), el primer exponent d’aquest projecte que incorpora al seu cupatge les primeres varietats recuperades per Família Torres, la garró i la querol, des de l’anyada 2009.

També et pot interessar

Comentaris