“Al preu que paguen el raïm és impossible guanyar-se la vida. Potser elaborant, la cosa anirà diferent”

Eva López
02/02/2020 - 11:00h

Quan Joan Font es va incorporar a l’explotació familiar ho va tenir clar. Va arrencar els arbres fruiters que hi havia a la finca dels seus pares i hi va plantar vinya.

“M’agrada molt més el cultiu, i a més em dona la possibilitat, en un futur, de transformar la matèria primera i fer el meu propi producte”, explica.

De fet, aquest és el seu somni. Elaborar el seu vi. La baixada de preu de la passada campanya li ha fet replantejar el futur i qüestionar-se si en té prou només fent de pagès. “Amb una finca de 15 hectàrees com la nostra és molt difícil guanyar-se la vida amb el preu que es paga pel raïm”, lamenta.

PUBLICITAT

Ell no és dels que més van patir la darrera verema. És soci de Covides, i la cooperativa va donar més valor al raïm que no pas la majoria d’elaboradors. “Estem satisfets amb la feina que s’està fent. Però no puc negar que el que m’agradaria és poder fer els meus vins”, reconeix Font.

De la seva determinació dependrà que ho faci. Té el celler per poder elaborar, i el que li manca és apostar per fer la inversió. Un gest complicat, si es té en compte que la maquinària per elaborar vins no és gens econòmica. “Espero tenir una mica més de volum i decidir cap a on tiro. Però si en 3 o 4 anys no he fet el pas, ja serà més complicat”, diu.

Sobre el futur de la viticultura al Penedès, Joan Font creu que fer que tots els pagesos es converteixin en elaboradors no és la solució. “Els darrers anys han sortit molts petits cellers, però quants d’aquests són rendibles?”, es pregunta. La manca d’unitat del sector, tant d’elaboradors com viticultors, és el que considera que més falla en aquesta zona, que ja fa temps que busca la manera de reinventar-se per aconseguir que tothom es guanyi la vida.

També et pot interessar

Comentaris