Dades contra el canvi

Personal de l’IRTA col·locant un dels sensors de l’Observatori de la Sequera. FOTO: ACN
Eva López
21/12/2019 - 14:00h

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès posa en marxa l’Observatori de la Sequera per obtenir dades reals sobre els efectes del canvi climàtic a la vinya

Trobar la manera de fer front al canvi climàtic s’ha convertit en una obsessió per a moltes persones vinculades al sector vinícola. L’experiència ha donat algunes pistes de quines són les millors mesures per pal·liar els efectes que les altes temperatures i la manca d’aigua estan tenint sobre el cep, però fins ara no hi havia cap estudi que quantifiqués realment quina incidència té això en el cultiu.

Per mirar de posar sobre paper totes aquestes qüestions, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès -amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i l’IRTA- ha posat en marxa aquesta setmana l’Observatori de la Sequera al Penedès, una eina que permetrà saber de forma científica la incidència que té el canvi climàtic en la vinya, i quines són les necessitats hídriques del cep en cada moment. Les primeres dades estaran disponibles a partir del 2021 i s’aconseguiran a través de diversos sensors que s’han instal·lat en el subsòl de sis vinyes penedesenques.

Sant Sadurní, la Granada, Font-Rubí, Sant Martí Sarroca, Espiells i Cabrera d’Anoia són els municipis on està previst ubicar aquesta tecnologia, amb l’objectiu de garantir una visió homogènia del territori. Els sensors se situaran a diferents profunditats (45, 30 i 15 centímetres en les vinyes menys poroses) amb la qual cosa es podrà saber quin aprofitament de l’aigua fa la planta en diverses fondàries. Les dades que recullin aquests aparells s’enviaran a un dispositiu instal·lat a la mateixa vinya, que processarà la informació i les traslladarà a un servidor mitjançant la xarxa de telefonia mòbil.

PUBLICITAT

Els registres que s’obtinguin, a més, es casaran amb els informes sobre pluviometria i temperatura que recullen els observatoris meteorològics ubicats a la comarca, per poder definir millor quina és la situació real. “L’objectiu final del projecte és que els pagesos tinguin informació per poder aplicar al camp les accions necessàries per evitar una mala collita”, ha explicat Robert Savé, investigador de l’IRTA i encarregat del projecte.

Amb les dades a la mà, l’administració elaborarà una sèrie de recomanacions que es faran a arribar a tots els viticultors de la comarca a través de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV). Així, els pagesos tindran elements fiables per decidir quines actuacions duen a terme a les seves parceŀles, com per exemple la poda o l’eliminació de coberta vegetal del terreny.

Inici del projecte
El primer dels sis sensors que hi haurà a la comarca s’ha col·locat aquest dimarts a l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rosell, a Sant Sadurní, i la resta s’instaŀlaran els pròxims dies. Només hi ha un altre territori a Catalunya que compta amb un projecte similar: les terres de l’Ebre.
La diferència entre la zona del sud de Catalunya i el Penedès és que allà els cultius es fan créixer amb sistemes de reg, i aquí la vinya és de secà, per la qual cosa la dependència de l’aigua de la pluja és molt més elevada en sòl penedesenc.

“L’única manera de poder perdurar com a indústria vitivinícola és traient el màxim rendiment a les pluges, que cada cop seran menys freqüents”, alertava dimarts Robert Savé, apuntant que cal la implicació de tothom per poder fer front a l’emergència climàtica que pateixen les vinyes.

“Com més informació se’ns doni des del sector –malalties de la planta o producció, per exemple–, més acurada podrà ser la radiografia que fem, i més útils els consells que se n’extreguin”, va apuntar l’investigador, que va demanar que les empreses vinícoles del territori se sumin al projecte.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va assistir a l’inici de l’Observatori de la Sequera assegurant que “la informació és poder”.

També et pot interessar

Comentaris