“La sostenibilitat i el compromís amb el medi ambient volen implicació, esforç i inversió”

Avatar
14/12/2019 - 17:00h

Entrevistem Jaume Gramona, director tècnic del celler Gramona, que està convençut que el respecte del medi ambient és l’única manera de fer evolucionar el sector

Per què Gramona va decidir fer una aposta clara per la sostenibilitat?
A principis del segle XXI començàvem a patir un canvi climàtic a la vinya, però no sabíem com solucionar-lo, ni en veiem la gravetat. Així i tot, vam iniciar una sèrie de mesures intuïtives com la construcció l’any 2001 del nou Celler Batlle, Premi Europeu a l’Arquitectura Sostenible. El detonant del canvi va ser quan vam assistir a un curs impartit a la Borgonya pel matrimoni Bourguignon, Claude i Lydia, gurus mundials d’anàlisi de sòls. Conèixer-los va despertar-nos una inquietud i una visió que fins aquell moment no havíem tingut, i que des d’aleshores no ha parat de créixer. A partir d’aquí vam veure que tot el que fèiem tenia un impacte directe sobre el medi ambient i que, per tant, havíem de procurar que fos al més respectuós possible.

I què fan al respecte?
En primer lloc, vam iniciar el canvi cap a l’agricultura ecològica i després a la biodinàmica, i aviat vam començar per la sostenibilitat i el medi ambient: reducció d’emissions de CO2, consum responsable de l’aigua, estalvi energètic. Al cap d’uns anys d’haver obtingut el segell Deméter, que certifica tot tipus de conreu en biodinàmica, vam obtenir el Biodyvin per part del Syndicat International des Vignerons en Culture Bio-dynamique, un certificat molt exigent específic per al sector del vi a nivell mundial i que s’aplica tant a la vinya com al celler, en l’elaboració.
L’any 2017 vam entrar al Registre Europeu EMAS, que mesura el compromís amb la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, convertint-nos en el primer celler de l’Estat i en un dels pocs a tot el món en obtenir-lo. Es tracta d’un distintiu d’excel·lència que certifica de manera exhaustiva la nostra responsabilitat ambiental i sostenible, garantint així la màxima transparència en aquestes matèries.

PUBLICITAT

El mateix any també vam entrar a formar part de Wineries for Climate Protection, la primera i única certificació específica per al sector del vi en matèria de sostenibilitat ambiental, i amb un protocol que estableix un pla de reducció de consum d’aigua, d’energia, d’emissions CO2 i de residus.
Com a exemple, gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a tot el celler i a l’energia geotèrmica, entre d’altres, el darrer any hem assolit un estalvi energètic tèrmic del 41%, una reducció del consum del 66% o una reducció d’emissions de CO2 del 33%.

Creu que és suficient, el compromís del sector amb el medi ambient?
No encara, falta compromís. La sostenibilitat i el compromís amb el medi ambient vol implicacions, esforç, inversió. Tots en parlem, però pocs fan esforços per posar-ho en pràctica. Requereix inversió i una visió a llarg termini.

El futur del Penedès passa per l’ecològic?
El Penedès voldria creure que en un futur no gaire llunyà serà la primera DO 100% ecològica.

El xarel·lo és una varietat sòbria i resistent, com la gent del Penedès, que envelleix bé i es mostra esplèndida a la maduresa.

Jaume Gramona

El xareŀlo és una de les seves varietats bandera. Creu que defineix bé què és el territori?

És una varietat sòbria i resistent, com la seva gent, que envelleix bé i es mostra esplèndida a la maduresa per ser un dels raïms amb més antioxidants. Així que el xareŀlo pot representar molt bé el territori, el Penedès. Tant per a vins escumosos com per a vins tranquils, és una varietat única al món –no es cultiva enlloc més–, i això encara la fa més gran, però el Penedès també és gran pel ventall de possibilitats que ofereix en funció de les alçades i diferents tipus de terrers.

Molts han avalat la biodinàmica, però altres no l’entenen. Falta informació, sobre aquesta matèria?
Sí, falta informació i formació. La biodinàmica és una viticultura complementària a l’ecologia. A través de l’ecologia tractem les malalties amb productes no químics; en canvi, la biodinàmica es basa en la prevenció. Es tracta de dotar la terra de vida i així tenir plantes més resistents a futures plagues.

El consumidor valora els esforços que es fan en matèria de sostenibilitat?
reiem que sí. És un tema d’actualitat fora de les nostres fronteres, ja ho valoren. I està arribant a casa nostra, cada vegada més i més. Però faltaria arribar millor al consumidor.

El preu del raïm ha estat un maldecap la darrera campanya de la verema. Vostès han fet contractes de vida per les vinyes. Aquesta pot ser una solució per a la resta de cellers i viticultors?
Nosaltres hem fet contractes de vida (tant llargs com la vida de la vinya), i procurem així la tranquil·litat del pagès pagant millor el raïm perquè s’hi pugui guanyar la vida per tal que s’embarqui amb nosaltres en l’aventura de l’ecologia i la biodinàmica i la pervivència del nostre territori. Hem arribat a crear una associació biodinàmica amb els nostres pagesos: Aliances per la Terra.

Corpinnat té com a base defensar el viticultor. Està satisfet d’haver fet el canvi?
Sí, satisfets d’haver emprès un camí que creiem que ha de posar el Penedès en el mapa de les zones del món on s’hi poden fer grans escumosos, i també de veure com això ha provocat un terratrèmol en el món del cava que ha posat proa cap a un camí que apunta en aquesta direcció.

També et pot interessar

Comentaris