Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi

Representants dels nou cellers participants a la festa del vi novell amb Salvador Puig, director general de l’Incavi, a la dreta.
Eva López
15/11/2019 - 20:00h

La tercera edició de la Festa del Vi Novell torna aquest dissabte a Barcelona amb la participació de nou cellers, tres dels quals penedesencs

França venera el beaujolais nouveau. El país veí es vesteix de gala any rere any per celebrar l’arribada dels vins nous, els primers de la temporada. Els bars i restaurants francesos se les inventen de tots colors per anunciar que els vins més nous ja són al mercat. Els catalans som molt de vi, però això no ho celebrem. No és que aquí no en tinguem, de vins novells, simplement és que hem deixat de lloar-los.

Fa només unes dècades, gairebé tots els cellers de Catalunya tenien vi novell. I gairebé tots ho anunciaven penjant una branca de pi a les seves façanes. D’aquí l’expressió “On hi ha ram, hi ha mam, i si és de pi, és de bon vi”. Perquè els novells es consideraven bons vins. Les modes, però, els van anar fent caure en l’oblit. Cap vi que no fos un xic vell es podia considerar bo.

PUBLICITAT

Així, de mica en mica, el país va anar perdent la tradició de la branca de pi. I no només aquesta. El temps també va arrossegar una altra celebració que es vinculava al vi novell: la matança del porc. Totes dues s’havien festejat tradicionalment per la diada de Sant Martí, l’11 de novembre, i ambdues han quedat relegades a meres anècdotes.

Lluny de conformar-se, però, hi ha una colla de cellers catalans que els darrers tres anys s’han entestat a fer renéixer el vi novell, a donar-li el lloc que es mereix. Encapçalats per Masroig, de la DOQ Priorat –i amb el suport de l’Incavi– aquest grup d’empreses va aposar fa tres anys per organitzar la primera festa conjunta del vi novell.

Aleshores es va triar el cèntric Palau Robert de Barcelona com a seu de l’activitat, un escenari que repeteix enguany amb el mateix objectiu que la primera vegada: que el vi novell sigui conegut i, sobretot, apreciat pels consumidors.

Amb aquesta premissa, el palau barceloní acollirà aquest dissabte 16 de novembreuna nova edició de la Festa del Vi Novell, aquest 2019 amb la participació de 9 cellers d’arreu del territori i una desena de referències vinícoles. La mostra comptarà amb la presència de les empreses penedesenques Covides, la Cooperativa de la Granada i Maset, als quals s’hi han de sumar el Celler Carles Andreu (DO Conca de Barberà), el Celler Cooperatiu d’Espolla (DO Empordà), el Celler Masroig (DOQ Priorat), Sant Josep Vins (DO Terra Alta), Vinícola de Sarral (DO Conca de Barberà) i Vins Petxina (DO Conca de Barberà).

La mostra estarà oberta de les 12 del matí a les 8 del vespre, i els vins que s’hi presenten es podran maridar amb diverses propostes gastronòmiques elaborades per productors locals amb productes de temporada. Al mateix Palau Robert es podran comprar els tiquets degustació per tastar els vins i les menges.

“El que hem d’intentar és que cada vegada sigui més gent la que conegui el vi novell”, deia dilluns el representant de Vins Petxina durant la presentació d’aquesta iniciativa, “només així aconseguirem vins de qualitat”, afegia. I és que malgrat que cada vegada són més els cellers que se sumen a la proposta, encara queda molt lluny l’època en què tothom esperava l’arribada de Sant Martí per matar el porc i encetar el vi.

També et pot interessar

Comentaris