La nova zonificació de la DO Cava diferenciarà els caves elaborats a Catalunya

Javier Pagès, president de la DO Cava, durant la presentació de resultats del 2018. FOTO: ACN.
23/10/2019 - 16:30h

El Consell Regulador treballa en un projecte de diferenciació per àrees, que inclourà quatre grans zones en diversos punts d’Espanya

El Consell Regulador del Cava ja té gairebé enllestida la proposta de zonificació de la denominació, que apostarà per diferenciar els caves que s’elaboren a Catalunya.

Javier Pagés, president del consell regulador, ha explicat en una trobada amb diferents mitjans de comunicació que la proposta en la qual s’està treballant inclou quatre zones diferenciades, que coincidiran amb els llocs on actualment s’elabora cava: Catalunya, Extremadura, València i l’Aragó i la Rioja.

Tot i que el projecte de zonificació està molt avançat -segons el calendari previst, el projecte hauria d’estar enllestit el pròxim mes de novembre-, encara no se sap quin serà el nom de cada una de les zones. El que sí que està clar en el cas dels caves catalans és que no prendran el nom del país, ni tampoc del gentilici dels que hi viuen. Així, no s’anomenarà ni cava de Catalunya, ni cava català.

Segons ha explicat Pagés, la proposta té com a objectiu donar resposta a les demandes del sector cavista, que feia anys que reclamava la possibilitat de poder diferenciar els seus productes segons l’origen. Tots els caves de gamma alta (Reserva, Gran Reserva i Paratge) hauran d’indicar a la zona a la qual pertanyen. No hi estaran obligats els caves amb menys de 15 mesos de criança.

A banda de les quatre grans zones que es diferenciaran, Javier Pagés ha apuntat que es treballa en la possibilitat d’establir diferents subzones dins de cada una d’elles,. Aquesta proposta s’aplicaria bàsicament a Catalunya, ja que a Extremadura, València, l’Aragó i la Rioja, només s’elabora cava en municipis molt concrets. Pel que fa a aquesta subdivisió, podria coincidir amb les diverses DOs que ja hi ha delimitades a Catalunya i on s’elabora cava.

“Hem consultat amb un grup d’experts i tots apunten que el consumidor valora que un vi indiqui el seu origen a l’etiqueta. Sabíem que la cosa anava per aquí, i per això hi hem volgut donar resposta”, ha explicat Pagés.

El president del consell ha apuntat que s’està treballant de la ma del Ministeri d’Agricultura i de les diverses comunitats autònomes on s’elabora cava en la proposta, que de moment “totes les parts veuen amb bons ulls”, ha assegurat.

Sobre la possibilitat que els cellers que van marxar de la DO Cava per adherir-se a Corpinnat tornin quan s’aprovi la nova zonificació, Javier Pagés ha reconegut que li faria “moltíssima il·lusió” que això passés, però que no és una cosa que depengui d’ell. Tot i això ha apuntat que la porta de la denominació “està oberta” i que els darrers mesos s’han mantingut converses amb les empreses sortints per parlar sobre la nova zonificació.

A banda de la nova zonificació, el consell regulador també té previst aprovar abans de finals de novembre una nova segmentació per al cava, que diferenciarà els productes per la seva qualitat. Així, s’està buscant una nomenclatura per als productes de la part alta de la piràmide qualitativa -on s’inclouran els ara anomenats ‘Premium’-, i es treballa en la possibilitat de crear un nom per a la resta de caves, també.

A més, per als Reserva i Gran Reserva també s’estan definint unes noves normes d’elaboració, que enduriran les condicions de producció per garantir-ne la qualitat.

També et pot interessar

Comentaris