La DO Penedès estima en 1,5 milions d’euros l’afectació pels aranzels de Trump

Joan Huguet, president de la DO Penedès. FOTO: ACN
07/10/2019 - 09:48h

Els cellers del Penedès exporten cada any als Estats Units més de 330.000 ampolles de vi tranquil. La mesura del president nord-americà no afecta el cava

 Els productors de vi del Penedès han calculat que l’afectació pels aranzels que vol aplicar el govern americà els pot afectar en un 1,5 milions d’euros. El president de la DO Penedès, Joan Huguet ha explicat a l’ACN que són “més de 330.000 ampolles les que es veurien afectades”.

Calcula, però, que aquests no són números exactes ja que a les vinyes del Penedès també es fan vins que surten amb DO Catalunya i aquí “l’afectació seria major”, ha dit Huguet.

El president de la DO Penedès també ha explicat que començaran a fer gestions amb la Federació Espanyola del Vi i amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) per fer un “front comú” i “evitar” l’aplicació d’aquests aranzels.

En la inauguracio del Cavatast de divendres, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, també va fer referència a aquesta polèmica, demanant la implicació de totes les administracions per “evitar una guerra comercial” amb els EUA. Aragonès va apuntar que la Generalitat farà costat als productors en aquesta situació.

Els Estats Units van anunciar la setmana passada l’aplicació de nous aranzels a les importacions europees que afectaran diversos productes, entre ells el vi, l’oli d’oliva, el formatge o la fruita. L’administració de Donald Trump ha publicat un llistat on detalla que imposarà tarifes del 25% als productes agraris i del 10% als avions.

Washington prepara aquesta nova ronda d’aranzels just després que l’Organització Mundial del Comerç l’autoritzés. Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit són els estats més perjudicats per la mesura. L’OMC permet a Trump imposar aranzels per valor d’uns 7.500 milions de dòlars (uns 6.800 milions d’euros) com a resposta a les subvencions il·legals que la UE ha atorgat al fabricant d’avions Airbus.

També et pot interessar

Comentaris