La DO Penedès i Corpinnat volen impulsar una nova DO per a vins escumosos

FOTO: Maria Rosa Ferré
Eva López
06/09/2019 - 05:30h

Representants d’ambdós col·lectius mantenen reunions des de fa uns mesos per assentar les bases de la que seria la primera denominació 100% ecològica del món

Crear una denominació d’origen per als vins escumosos del Penedès. Aquest és l’objectiu que s’han fixat la DO Penedès i Corpinnat, amb la voluntat que esdevingui una referència dels vins de qualitat del territori. Segons ha pogut saber el 3d8, el Consell Regulador i la marca coŀlectiva fa mesos que treballen en aquest projecte, que d’entrada donaria cabuda als 19 cellers del Clàssic Penedès i els 9 de Corpinnat, però que neix amb la voluntat d’aglutinar un bon gruix de cellers de la zona.

Tant el president de la DO Penedès, Joan Huguet, com els copresidents de Corpinnat, Xavier Gramona i Ton Mata, han confirmat al 3d8 que les reunions per arribar a un acord avancen a bon ritme, tot i que encara hi ha res tancat. “Estem obligats a entendre’ns per responsabilitat amb els elaboradors”, ha apuntat Huguet, que ha reconegut que els impulsors de la marca coŀlectiva i el Consell Regulador sempre han tingut “bona sintonia”.

Per Gramona, aquesta nova denominació seria la “continuació natural” del camí que fa un temps van engegar la DO Penedès i Corpinnat per diferenciar-se. “El més normal era que ens asse-guéssim per mirar d’arribar a una entesa, i ara és el que estem buscant” ha apuntat el copresident de Corpinnat, que espera que la nova iniciativa “generi il·lusió entre els agents del territori, siguin viticultors o elaboradors”.

PUBLICITAT

Sobre per què s’ha triat la fórmula d’una DO per emparar els escumosos del territori, Ton Mata ha assegurat que ara per ara “és la figura jurídica més reconeguda, i la que tothom dona per vàlida”, ha dit.

D’entrada, se sap que la nova denominació d’origen seria l’única DO de l’Estat espanyol només de vins escumosos que representa un territori compacte (la DO Cava aglutina municipis d’una zona més dispersa), i que seria la primera del món 100% ecològica. “La marca estaria ben posicionada des del minut zero”, ha dit Joan Huguet, que ha reconegut que la iniciativa surt d’una necessitat del sector. També queda clar que Corpinnat s’integraria en la nova denominació amb la mateixa fórmula que té ara: la de marca coŀlectiva. També mantindria el seu reglament d’ús.

El que encara no s’ha establert és qui s’encarregaria de gestionar la DO: si ho faria el Consell Regulador de la DO Penedès (hi ha precedents de consells que gestionen més d’una denominació) o si se’n crearia un per administrar la d’escumosos.

Una gran oportunitat
“Tenim una magnífica oportunitat al davant i l’hem d’aprofitar”, ha afirmat Ton Mata, de Recaredo, al 3d8. “Si ho fem bé, podem jugar a la Champions dels escumosos”, ha afegit. “No hi ha cap zona al món que acumuli gairebé 150 anys d’història en l’elaboració d’escumosos i que, a més, tingui varietats pròpies de gran qualitat. Això ho hem d’aprofitar”, ha dit Mata.

I és que l’objectiu de la DO Penedès i de Corpinnat és que els vins que s’elaborin a l’empara d’aquesta nova denominació es diferenciïn per la seva qualitat, i també pel seu origen. “No hi ha cap vi reconegut al món que no tingui un origen ben definit”, ha dit Xavier Gramona.

A les reunions per establir com ha de ser aquesta nova DO també hi ha participat Josep Maria Albet, que va ser el gran impulsor dels Clàssic Penedès quan era president de la DO. “Ja fa anys que hi ha la necessitat que sorgeixi una iniciativa com aquesta. Si ho fem bé, pot engrescar molta gent”, ha assegurat Albet.

I és que la voluntat dels impulsors de la nova denominació és que el projecte no sigui gens excloent. “El que ens agradaria és que els cellers es fessin seu el projecte, per això els convidem que ens ajudin a definir la nova DO”, ha dit Ton Mata.

També et pot interessar

Comentaris