El vi de la casa

13/08/2019 - 11:41h

Daniel Garcia Peris

Pels #carrers de #Tolosa sota la #Canicule2019 #Toulouse #Occitània #Occitaine #França #France

Des de fa força anys tenim la preocupació a Catalunya perquè els nostres restaurants puguin oferir una bona carta de vins. Encara més perquè el vi de la casa sigui del territori. Alguns fins i tot arriben a només oferir una selecció de la denominació d’origen pròpia. A poc a poc a Barcelona es va avançant perquè els vins principals oferts no siguin de la Rioja –tot sigui dit, gràcies a les seves estratègies comercials– i des de fa molt poc temps ja són els vins catalans els més consumits als restaurants de casa nostra. Tanmateix, sorprenen situacions viscudes com la que vam tenir a una recent escapada al Pirineu. Amb la pràctica de mirar de demanar allà on anem un vi del Penedès, vam quedar gratament sorpresos del que va succeir en un restaurant del petit poble d’Arcavell, a tocar de les valls d’Andorra. En aquest establiment el vi de la casa era d’un petit celler del Penedès. Així doncs, a la terrassa, amb vistes justament a unes feixes de vinyes a la muntanya (cada vegada més freqüents en aquestes alçades pel canvi climàtic), vam dinar amb vi de Torrelavit.

Veníem d’haver visitat Tolosa, o Toulouse pels francesos. Allà També vam poder constatar una altra mirada als vins de casa. En aquest cas oferien només el maridatge de formatges i vins d’arreu de França. L’origen no era pas el criteri per emparellar-los en grups de quatre o sis degustacions, sinó l’elecció que havien fet els restauradors de la casa segons els gustos làctics triats. Tota una festa dels sentits en què igualment s’informava exhaustivament de l’elaboració i procedència de cada producte acompanyant una cuidada presentació. Aquestes situacions ens han de fer adonar que hem de seguir batallant perquè el vi de casa sigui el nostre a tot arreu però que, sobretot, cal vetllar perquè la cultura del vi sigui al centre de la restauració.

També et pot interessar

Comentaris