“Mai farem govern amb els partits que han tancat els nostres a la presó”

Josep Maria Ribas, alcalde de Sant Sadurní.
12/07/2019 - 10:02h

Després de presentar-se per tercera vegada com a cap de llista d’ERC, Josep Maria Ribas va aconseguir el 26 de maig guanyar les eleccions a Sant Sadurní. Una victòria històrica per als republicans, que en època de democràcia no s’havien imposat mai en uns comicis a la vila.

La victòria fins i tot va sorprendre Ribas, que tot i que esperava bons resultats, no creia que fossin tan satisfactoris. Amb ell hem parlat de com van ser els dies posteriors a les eleccions, i de què vol per a Sant Sadurní els pròxims 4 anys.

S’esperava la victòria d’ERC a les eleccions?
Pensava que obtindríem bons resultats, però no que ho serien tant. ERC no havia guanyat mai a Sant Sadurní des que es va instaurar la democràcia. No pensava que passaria aquest any, tot i que confiava en el meu equip.

Un grup molt renovat…
Sí, de les persones que anàvem al capdavant de la llista, l’únic que repetia era jo. Això podia suposar un hàndicap, perquè hi ha molta gent que ja estava avesada a les persones que formaven part de la candidatura els darrers anys. La gent ens ha donat molta confiança, que ara hem de convertir en responsabilitat.

Una de les primeres que havia d’entomar era no pactar amb els partits del 155?
Abans de les eleccions, ja vam dir que nosaltres no pactaríem cap govern amb els partits que han posat els nostres a la presó. Ho vam deixar clar, i ho hem mantingut. Creiem que la política que es fa des d’un ajuntament afecta el municipi, però també és des d’aquí des d’on es fa país. Per tant, actuem en conseqüència.

El PSC els va acusar d’immaduresa política per establir aquest veto.
Immaduresa, nosaltres? Els que són immadurs són els que tanquen a la garjola persones que l’única cosa que han fet és respectar el mandat d’un poble que els va demanar votar. Això sí que demostra immaduresa política, i també mancances democràtiques.

Tampoc va voler pactar amb la CUP i els Comuns, tot i que li ho van proposar.
Els darrers anys hem format govern amb el PDeCAT, i les coses han anat bé. Tot i que ara es presentaven amb unes sigles diferents, el cert és que els nostres programes incloïen coses molt similars, i vam optar per repetir un acord que ens ha funcionat fins ara.

Podien haver fet una gran coalició.
Una de les condicions que ens van posar la CUP i Sant Sadurní En Comú era que preferien un govern en minoria que no un en majoria amb els regidors de Junts per Sant Sadurní. Davant aquesta disjuntiva, van creure que l’acord amb els anteriors socis de govern era el millor.

Tot i el pacte, Ton Amat (Junts per Sant Sadurní) va deixar clar en la investidura del nou consistori que a partir d’ara havien de canviar moltes coses. Què s’ha de modificar?
Això li hauria de preguntar a ell. Suposo que quan es mira el consistori des de fora, es té una visió que no és mateixa que quan ets dins. L’Ajuntament de Sant Sadurní té més de 200 anys d’història, i segur que en tots els mandats s’han fet coses bé, i altres no tant. Ara bé, no seré jo qui renegui del que hem fet fins ara, ni del que ha fet cap govern anterior. Ni tot s’ha fet bé, ni tot malament, malgrat que ho hem posat tot de la nostra part perquè això no passés. El que tinc clar és que no puc dir res de dolent de l’anterior equip de govern.

Creiem que la política que es fa des d’un ajuntament afecta el municipi, però també és des d’aquí des d’on es fa país. Per tant, actuem en conseqüència

Doncs hi ha qui diu que no s’entenien gens.
Ho sé, però, sincerament, no sé d’on ho treuen. Puc dir que el darrer mandat ha estat molt satisfactori. Ho dic tant pel que fa a la feina feta com per les relacions amb els regidors del PDeCAT. És evident que hem discutit per diverses qüestions, però o uns o altres han cedit per arribar a una entesa, que és el que s’ha de fer en un govern conjunt. Tinc clar que si al final del mandat la valoració és tan bona com el darrer, que sé que ho serà, ja firmo.

Hi ha alguns punts en el programa electoral on vostès i Junts topen.
Sí, hi ha un parell de temes importants als nostres programes electorals que són discordants, però haurem de treballar per arribar a una entesa. Un és Can Guineu. Nosaltres estem oberts a deixar-ho tot a la participació ciutadans, i Junts té una línia molt més marcada de què s’ha de fer en aquest espai, tot i que també està a favor que en última instància siguin els veïns de la vila els que decideixin.

I l’altre punt on no conflueixen?
L’altre és la remodelació de l’Ateneu i el Centre. Ells aposten per treballar en els dos edificis, i nosaltres creiem que primer hem d’apostar per un, i després ja farem l’altre. Perquè les inversions per adaptar-los són molt grans en els dos casos, i a més, s’ha de tenir en compte que després s’han de mantenir. No només econòmicament, sinó que s’han d’omplir d’activitat. I no tinc clar que ara mateix hi hagi tanta oferta a la vila com perquè això sigui així. Ho hem de planificar tot molt bé.

Amb la Fassina de can Guineu hi ha qui critica que no es va planificar bé.
No sé si es va planificar bé o no, però el cert és que ara estem treballant per mirar de buscar-li un revulsiu, perquè no es reben tants visitants com s’esperaven. El celler funciona molt bé, cada dia hi ha més activitats, i l’Espai Xocolata Simón Coll ha atret moltes persones fins al museu, però cal una renovació. Ara estem treballant en un projecte per obrir el pati als ciutadans, i que s’hi facin activitats obertes al públic. A més, la setmana que ve es podran començar a presentar els projectes de museïtzació del Centre d’Interpretació, al qual s’ha de donar un aire nou.

Dues de les altres assignatures pendents que té Sant Sadurní són Can Ferrer del Mas i Can Mas de la Riera.
Són dos espais que necessiten una inversió molt gran per adequar-los, però és en els nostres plans fer-ho. A Can Ferrer hi volem ubicar un alberg, que podria estar relacionat amb el polígon Can Ferrer III, sobre el qual ja hem rebut ofertes per instal·lar empreses tecnològiques. Una oportunitat fantàstica per diversificar l’economia de Sant Sadurní, més necessari que mai en els temps que corren. I a Can Mas seguim amb la idea de convertir-ho en un gran pulmó verd. Ara que la llei de pressupostos és més laxa, esperem poder treballar en aquests temes.

Parla de diversificar l’economia de la vila, ara que els dos grans cellers del municipi han passat a mans de multinacionals estrangeres. Ha fet algun pas per convocar la Taula del Cava?
M’he reunit dues vegades amb la consellera d’Agricultura Teresa Jordà per parlar d’aquest tema, i sé que la Generalitat està treballant per garantir el futur del sector. Ara bé, abans de fer res, el que hauríem d’intentar és que les empreses que en formen part s’asseguin en una taula i treballin per un projecte comú per promocionar tot el sector.

S’ha de fer territori.
Aquest és el problema, que això s’està perdent. Els que venen no ho tenen tan clar com les persones que sempre han estat al capdavant de les grans empreses, i la dispersió de la DO Cava no ajuda al fet que tothom treballi per un projecte comú. En aquest sentit, sé que Agricultura està treballant per fer una DO catalana d’escumosos, que podria arreglar aquesta situació.

Un dels temes que s’han d’arreglar a la vila és l’ocupació de diversos blocs de pisos ocupats.
Els darrers mesos hem tingut molts problemes amb uns okupes que hi ha en un bloc del carrer Sant Pere, perquè generen molts problemes de convivència. Hi estem a sobre. Els Mossos i la policia ho vigilen cada dia, però tot i que els van fer fora fa unes setmanes, alguns pisos s’han tornat a omplir. Hem tapiat algunes portes i estem en converses amb la Sareb per resoldre el tema. Hi ha qui diu que no vetllem la qüestió, però això no és cert. Estem fent tot el que està a les nostres mans per arreglar-ho.

També et pot interessar

Comentaris