La DO Penedès vol ser la primera zona de producció de raïm 100% ecològica

Joan Huget. FOTO: ACN
02/07/2019 - 10:12h

Com ja va avançar al 3d8, el president de la DO Penedès, Joan Huguet, confirma la voluntat de caminar cap al cultiu 100% ecològic

La DO Penedès s’ha proposat ser la primera zona vinícola catalana de producció 100% ecològica. Tal com ja va explicar fa unes setmanes al 3d8, el nou president, Joan Huguet, ha confirmat en una entrevista a l’ACN que ha marcat al calendari l’any 2024 per assolir aquest “repte bestial”.

“És una exigència que hem d’assumir, tal com ens indiquen des de l’estranger”, apunta Huguet. El flamant president de la DO Penedès insta els elaboradors a confiar en aquest canvi de mètode “perquè si hi ha suficients compradors, els pagesos s’hi sumaran sense dubtar-ho”.

Joan Huguet denefsa els beneficis que té per als pagesos cultivar en ecològic.

D’altra banda, Huguet planteja dues mesures per pal·liar la “duresa” que travessa el sector de la pagesia: fomentar un doble sistema de preus en funció de la ubicació de la vinya i posar en marxa un celler de microproductors per oferir-los una nova via de negoci.

Huguet recorda que la producció ecològica representa un 40% dels vins de la DO Penedès i aspira a estendre aquest mètode fins el 100% de la vinya del Consell Regulador en un període de cinc anys, coincidint aproximadament amb la fi del mandat que tot just acaba de començar. Assegura que “no vol forçar la situació”, sinó demostrar que l’eliminació de l’ús de productes químics a la vinya beneficia la qualitat i prestigi del vi.

“Volem que el vi de la DO Penedès sigui més bo cada da, i hem d’assumir que a l’Europa del segle XXI no podem ser un producte barat”, apunta, mentre defensa la importància de “cuidar la natura”.

Huguet insisteix que la producció 100% ecològica al gran Penedès és viable gràcies al clima mediterrani i apel·la a un canvi de mentalitat dels elaboradors de vi per arrossegar, de retruc, l’interès dels agricultors. “Gairebé totes les empreses exportadores ja treballen en ‘eco’, i ara cal que això arribi als pagesos per a què puguin generar un volum important i rendible, remarca.

El president admet que l’agricultura ecològica té més “riscos” però recorda que la coincidència territorial amb la DO Catalunya i la DO Cava dona garanties als pagesos per tenir altres vies on vendre el raïm cultivat amb mètodes més convencionals.

També et pot interessar

Comentaris