“Si no aconseguim que els pagesos es guanyin la vida amb el raïm, no hi ha futur per al vi”

23/06/2019 - 20:30h

Joan Huguet va assumir fa un mes el repte de liderar la DO Penedès. El d’Huguet de Can Feixes s’ha situat al capdavant de la denominació d’origen en un moment clau per al sector del vi al territori, en què molts elaboradors es plantegen per on passa el seu futur.

Fa 25 anys que és membre del Consell Regulador. Per què assumir la presidència precisament ara?
Diversos membres del Consell em van demanar que em posés al capdavant de la DO quan el Josep Maria Albet va decidir plegar. Sóc una persona de consens. No em considero ‘talibà’ de res, i suposo que això és una cosa que es té en compte, sobretot quan has de liderar un projecte com aquest. Considero que és tot un honor i un repte que et demanin fer-te càrrec d’una denominació com la nostra. Em fa molta il·lusió per la feina que se’m presenta.

Quan va rellevar Albet a la presidència, va anunciar que el seu mandat seria continuista amb la feina del subiratenc.
Amb el Josep Maria hem treballat molt junts els darrers vuit anys en què ha estat president, i considero que la feina que s’ha fet és molt valuosa. Per tant, entenc que s’ha de seguir la mateixa línia. Potenciar les coses que s’han endegat els darrers temps, i proposar-ne de noves que ens ajudin a millorar. Compto amb un bon equip. Quan tens gent darrere amb qui t’agrada treballar, les coses són molt més fàcils.

Seguir promocionant el mapa de les subzones entra en el seu full de ruta.
Sí, aquest és un dels objectius. El mapa va néixer de la demanda d’un grup d’elaboradors, que van sentir la necessitat de diferenciar els seus productes. Una vegada definida una àrea, es va veure que se’n podien delimitar 7 més, amb característiques pròpies cada una d’elles. L’objectiu de la feina es manté intacte: que la gent que senti la necessitat d’usar-lo, com a mínim tingui la possibilitat de fer-ho. Era una demanda dels elaboradors, i se li va donar resposta. Entenem que això és el que ha de fer una DO.

No hi ha massa cellers que posin les subzones a les seves etiquetes, però.
És un tema que va lent. Al Penedès no estem acostumats al fet que hi hagi tanta varietat. Les darreres dècades, hem sigut terra de bombolles, només. Tot i que històricament la zona era coneguda pels seus vins tranquils, negres, l’arribada del cava ho va canviar tot.

I què ha passat perquè això canviï?
La promoció del xarel·lo que ha fet la DO Penedès ha servit de molt als viticultors. Fins fa poc, tot el raïm que es cultivava anava per al cava. Hi havia molt poques vinyes que es destinessin al vi tranquil de qualitat. Amb la potenciació de la varietat xarel·lo, els pagesos han començat a apostar per destinar vinyes a diverses varietats, amb les quals s’estan elaborant vins molt bons al territori. Està clar que del millor raïm sempre s’aconsegueix que surti la millor ampolla.

Al Penedès ja no es fan vins de mala qualitat.
No, la majoria de cellers fan vins que estan molt bé. Ha canviat molt en aquest sentit el territori. Però és per això que comentàvem. Ara els viticultors tenen la il·lusió de poder cultivar raïm que serveixi per elaborar vins d’alta gamma, que siguin ben valorats pels consumidors. Fa una dècada, no es pensava el vi tranquil des de la vinya, ara sí que passa.

Tot i això, el raïm encara no es paga al preu que es considera acceptable.
Tenim molta feina per fer en aquest sentit. De fet, aquest és un dels objectius que m’he marcat com a president de la DO Penedès. Aconseguir que es valori més la feina dels pagesos. Perquè hem de tenir clara una cosa: si no aconseguim que els pagesos es guanyin la vida amb el raïm, no hi ha futur per al vi.

I com s’aconsegueix això?
Creient-nos el que fem. Donant un valor a la nostra feina, i desmarcant-nos dels que volen vendre quantitat per davant de la qualitat. Aquest és l’únic camí que tenim per aconseguir un futur digne per als pagesos i també per als elaboradors.

Hi ha molts viticultors que han fet el salt i ara s’elaboren el seu propi vi. Aquesta és una bona via de futur?
Sí que ho és, perquè d’aquesta manera tu pots donar als teus productes el valor que creus que tenen. De fet, aquest és també uns dels objectius de la DO Penedès per als pròxims anys: aconseguir que els pagesos que volen fer el salt a l’elaboració, tinguin l’oportunitat de fer-ho.

I com poden obrir aquestes portes?
La nostra intenció és crear un viver de celleristes. Donar eines als interessats perquè puguin començar a elaborar els seus propis productes, i d’aquí facin el salt. És un projecte ambiciós, però creiem que és necessari.

Cada vegada hi ha més cellers al Penedès, i més opcions perquè etiquetin els seus vins. No crea confusió en els clients, això?
Jo penso que no. Els clients han de tenir eines per saber en què es diferencia un mateix producte. Si van a una botiga a comprar un vi, i en un mateix lineal en veuen un de 4 euros i un de 50, se li ha d’explicar el perquè això és així.

Hi ha molt de desconeixement, encara, del món del vi.
CCada vegada menys. S’ha fet molta pedagogia els darrers anys sobre les opcions que té el client a l’hora de comprar un vi. Però aquesta és una feina que no s’acaba mai, perquè els consumidors van canviant. Hi ha molta gent jove que entra en el món del vi i se li ha d’explicar què és cada cosa. Hem de seguir treballant perquè tothom tingui clares quines són les opcions.

En els escumosos, això és encara més complicat.
Els darrers anys hi ha hagut molts canvis en aquesta matèria. Han aparegut moltes variacions i tothom s’ha anat adaptant a la que més li ha semblat. La DO Penedès compta amb el Clàssic, que és una bona aposta per la qualitat dels escumosos, i per la seva diferenciació.

La DO Cava ha anunciat aquesta setmana que la zonificació serà efectiva el 2020…
Hem de veure com evoluciona tot això. El tema de les bombolles està en stand by. D’aquí a un temps veurem en què es tradueixen aquests moviments, si han tingut o no l’efecte desitjat.

I mentrestant…
Mentrestant nosaltres seguirem treballant en els projectes que creiem que poden aportar valor als nostres productes, com la creació del Vi de Mas, que servirà per etiquetar els vins elaborats en masies històriques del territori, amb uns determinats paràmetres. També crearem la figura de Gran vi de Mas i del Vi de Vila. Són eines que ja existeixen, i que ara les adoptem.

Tot ecològic?
Aquest és l’objectiu. Ens proposem que en 5 anys, la DO Penedès sigui tota ecològica. Aquest és el nostre desig.

També et pot interessar

Comentaris