Què passa amb les retransmissions, castellers?

07/06/2019 - 12:23h

Joan Badell

En les darreres temporades, el món casteller ha gaudit d’unes retransmissions castelleres molt professionals i d’una gran qualitat amb l’oferta de la Xarxa Audiovisual Local (XAL). Uns continguts que han anat millorant amb l’increment de recursos tècnics i humans. La XAL proporciona continguts audiovisuals a ràdios, televisions i mitjans en línia locals d’arreu de Catalunya. És una societat de la Diputació de Barcelona per gestionar el suport a l’audiovisual català i evidentment nodrir de contingut les televisions de proximitat.

La relació entre la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i la XAL, des de fa un temps, s’ha anat deteriorant. Tot i així, sumaven esforços per polir diferències i entendre’s; sempre en benefici del món casteller i mantenint les retransmissions de les principals diades.

A principi de maig, la CCCC va organitzar per sorpresa una roda de premsa a Valls, on va anunciar que aquest any privatitzava les retransmissions castelleres i que seria ‘SOM’ l’operador que les gestionaria. Els Castellers de Vilafranca lamentem les formes d’aquesta presentació, sobretot pel que fa a la cessió dels drets d’imatge, un aspecte que mereix ser tractat de manera transparent i clara. La manera en què la CCCC ha presentat aquest principi d’acord ha generat encara més desconfiança i malestar en algunes colles castelleres.

La clau de volta perquè aquest nou operador es fes càrrec de la producció passava perquè la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) signés contracte de col·laboració amb SOM en un termini màxim de 15 dies hàbils. Un marge que, per cert, ja ha expirat i que legalment anul·la aquesta proposta que, tot i això, continua en peu.

Per què no veiem clara l’entrada d’aquest nou operador? Com a servei públic, la XAL no es lucrava amb la difusió del món casteller i podia destinar grans quantitats de recursos en un projecte ambiciós. En canvi, si ‘SOM’ (empresa privada) aterra en aquest món és lògicament per fer-hi negoci.

En les últimes temporades, la XAL ha destinat més de mig milió d’euros cada temporada en la partida de programes de contingut casteller. SOM, segons ens consta, té prevista una inversió significativament més baixa. Tenint en compte això, i el benefici que SOM n’hauria d’obtenir, considerem que la qualitat es posa en perill.

La XAL, com a plataforma de proximitat, donava servei a les televisions locals i els oferia la producció de totes les retransmissions de manera gratuïta. Fruit d’un conveni de col·laboració amb la CCMA cedia les retransmissions més destacades de la temporada, un programa de divulgació castellera setmanal (Quarts de 9) i les peces informatives pels informatius de TV3. Tot plegat, de manera gratuïta perquè la CCMA no té prevista una partida pressupostària pels castells. Creiem que aquesta és una fórmula òptima i sostenible econòmicament per poder oferir contingut casteller a través de la Televisió de Catalunya.

Si ‘SOM’ (empresa privada) aterra en aquest món és lògicament per fer-hi negoci.

Joan Badell, president dels Castellers de Vilafranca

En una reunió amb el Sr. Vicent Sanchis, director de TV3, i la Sra. Núria Llorach, presidenta de la CCMA, se’ns expressa la necessitat de treballar de manera conjunta per arribar a un acord entre totes les parts implicades per no fer perillar les retransmissions en la nostra televisió pública. Asseguren que la fórmula que fins ara tenien amb la XAL els funcionava perfectament.

Mentrestant, la CCCC continua exercint pressió sobre la CCMA perquè signin amb SOM a correcuita, assegurant (falsament) que tenen els drets d’imatge en exclusiva de totes les colles. Els Castellers de Vilafranca cedirem els drets a tothom qui ens contracti i ens els exigeixi, inclosa la pròpia CCCC. Això sí, no en farem una cessió en exclusiva. Ho farem de la manera que creguem millor per a la nostra colla i sense que cap empresa privada se’n pugui lucrar.

Què ens genera incertesa? Si ni TV3 ni les televisions locals paguen pels castells, com emetrà SOM el producte que, fins ara, es distribuïa per TV3 i les televisions locals? I com recuperarà la inversió feta? Nosaltres el que volem és que les televisions locals no en surtin perjudicades i encara menys l’espectador.

Els Castellers de Vilafranca volem ser part de la solució en benefici del món casteller. Tot i això, ens consta que la CCCC ha amenaçat la XAL de denunciar-la i creiem que, amb amenaces i tribunals pel mig, la solució serà difícil.

La colla que presideixo té un acord de patrocini amb la Xarxa, que no afecta per res les retransmissions. Al contrari, permet millorar-ne la qualitat. També hi ha decisions de la Xarxa que no ens han agradat com, per exemple, fer pagar per algunes transmissions a través d’Internet i la plataforma Xala.cat. Tot i això, sempre hem proposat alternatives en positiu.

Com a president dels Castellers de Vilafranca, sempre intento fer el millor per a l’entitat i la tradició que representem. L’objectiu és que la meva colla i el món casteller en surtin reforçats. Espero comptar amb la col·laboració de tothom qui comparteixi aquest desig.

També et pot interessar

Comentaris