Ja podem demanar el vot!

17/05/2019 - 19:21h

Cati Morell

Vilafranca

Per fi!!! Per fi, ha arribat la campanya electoral. Els quinze dies que els partits poden demanar el vot sense por a ser acusats de fer electoralisme. Perquè la llei electoral que tenim és així: poden fer precampanyes eternes on expliquen, i parlen, i malparlen, i no passa res mentre no demanin a la gent que els votin.Això sí: quan algú ens demana obertament que el votem, posem el crit al cel.

De fet, a Ràdio Vilafranca han estat molt curosos amb això. Van suspendre les tertúlies del matí el mes de març en previsió de la precampanya de les eleccions al Congrés i, d’aleshores ençà, les mantenen suspeses… no sigui cosa que algun tertulià perdi el senderi i demani el vot per algun partit. Es diu per Vilafranca que són ordres de l’Ajuntament (la ràdio és municipal). Ai…

A mi, sempre m’han agradat les campanyes electorals: són vibrants. Les campanyes de les eleccions municipals són les més intenses perquè van al cos a cos, els programes electorals que presenten els partits són com vasos comunicants, i els pressupostos acostumen a ser escassos, i això obliga, moltes vegades, a aguditzar l’enginy per aconseguir arribar a tothom tant o més que els adversaris. I, és molt curiós veure el que arriben a fer els partits per fer sentir la seva veu.

Però, malgrat tot això, cada dia és més clar que la llei electoral que regeix tots aquests petits detalls, la LOREG (Llei Orgànica del Règim Electoral General de l’Estat) és una llei anacrònica, que busca obertament la governabilitat dels partits més grans i no la proporcionalitat o la representativitat de la voluntat general. És una llei que, en ple s. XXI, on passem hores davant l’ordinador, encara no preveu la possibilitat d’exercir el dret a vot de forma telemàtica. I és una llei que no preveu correccions: un cop passades les eleccions, es conforma un govern que té poder per decidir durant quatre anys, independentment del que els ciutadans en pensin.

Hi ha moltes experiències diferents arreu del món que podrien aportar més representativitat, més proporcionalitat i més adequació al context actual: vot de ciutadans a l’estranger, vot d’estrangers residents, vot telemàtic, llistes obertes… Potser ara que els partits ja poden demanar el vot és el moment de demanar una revisió de les condicions. És tracta de tenir les orelles prou grosses per sentir els ciutadans millor.

També et pot interessar

Comentaris