“Si els cellers del Penedès anéssim units, passaríem la mà per la cara a totes les DO del món”

17/05/2019 - 10:00h

Parlem amb l’Eudal Massana, elaborador de vins i caves al Penedès.

L’Eudald Massana ha mamat vinya des de ben petit. Quan tenia 7 anys va decidir que el seu futur seria el món del vi. A casa seva sempre han estat viticultors. El seu pare va ser un dels fundadors de Covides. Fins al 1999, tot el vi que produïen les seves vinyes el portava a la cooperativa. Aquell any va decidir fer el salt i fer servir exclusivament el fruit de les seves terres per elaborar el seu propi vi.

Com ell, desenes de pagesos s’han convertit en elaboradors els darrers anys al Penedès per intentar millorar el rèdit que reben de la seva matèria primera. A l’Eudald, la jugada no li va sortir gens malament. Els seus vins són dels més reconeguts al territori, i també a l’estranger, on ven la major part dels seus productes.

Vostè se sent còmode a la DO Cava?
Ara mateix, no gaire. El batibull de grupets que van sortint no em fan sentir bé. Ni els uns, ni els altres. D’aquí a uns mesos, és probable que al Penedès es puguin elaborar escumosos sota cinc escenaris diferents: Cava, Clàssic Penedès, Corpinnat, DO Catalunya (que treballa en una normativa per incloure’ls) i pel teu compte. Això no hi ha qui ho entengui.

Ni els clients?
Ells són els primers que no ho entenen. A més, els importen ben poc les històries que tinguem entre nosaltres. Ells només veuen que un mateix producte es defineix de no sé quantes maneres, i això confon. Però som nosaltres mateixos els que ens hem portat fins aquí. Això passa perquè les coses no van tan bé com anys enrere.

El 2017 la DO cava va vendre més que mai…
Sí, però a quin preu? Jo no vull anar a exportar i que em diguin que no em compren els meus caves per més de 2 euros. La feina que faig, amb productes de qualitat, ecologics i biodinàmics, val molt més. Hi ha d’haver alguna manera de revalorar els productes, que la qualitat es pagui a un preu superior.

La paraula cava no ajuda a vendre més car?
No, no ajuda. És cert que els dos grans elaboradors de cava van fer que es conegués arreu del món, però amb les polítiques de preus baixos han aconseguit que a tots ens tallin amb el mateix rasant. Ara és molt difícil de canviar.

Es planteja sortir de la DO?
Sí que ens ho estem plantejant. Com molts altres cellers. Jo crec que el 90% de les empreses que hi ha a Pimecava haurien de marxar. He perdut la fe en el cava. Les coses es fan igual que als anys 70 i cal evolucionar.

I vol ser Corpinnat?
Crec que Corpinnat és un vestit a mida per uns quants. Hi hem parlat amb ells, però estem valorant diferents fronts.

Posar Cava a l’etiqueta, resta?
No ho sé si resta, que no suma ho tinc clar. Tinc la sensació que estem nedant en una piscina amb un flotador que és a punt d’explotar.

I a la DO Penedès, s’ha fet bona feina?
Crec que les coses s’han fet millor que al Cava. Com a mínim, els últims anys. No fa tant, anaves a sopar a Vilafranca i veies que tothom demanava Rioja. Ara això ja no passa. La gent beu vins del territori. En aquest sentit, les coses s’han fet bé.

La desunió és el gran mal del sector.
Sembla mentida que 200 empreses no siguem capaces de trobar una estratègia conjunta per treballar. A mi, em fa vergonya. Al final, el que ens hi juguem és el nostre futur, i sembla que a la gent li importi ben poc.

Com ho arreglaria vostè tot això?
Jo crec que s’haurien de crear tres grans àrees que coordinessin tot el sector. Una que treballi el vi, l’altra el cava i l’altra la vinya. I que les tres estiguin coordinades entre si. Els elaboradors treballar perquè els viticultors es guanyin bé la vida, i els viticultors perquè els cellers tinguin bona matèria primera. No crec que sigui tan difícil posar-se d’acord.

Doncs aquí sembla impossible.
Al Penedès sempre hi hacapelles i capelletes, Ens preocupem més de criticar el veí, que de buscar estratègies conjuntes per exportar, o crear sinergies per promocionar més els nostres productes. Així no avançarem.

Qualitat en tenim.
No tinc cap dubte que si els cellers del Penedès anéssim a l’una, passaríem la mà per la cara a totes les DO del món.

També et pot interessar

Comentaris