“L’alcohol o drogues culpabilitza les dones i treu responsabilitat als homes”

Sociòloga
08/03/2019 - 10:45h

Ivet Oriols és sociòloga especialitzada en estudis de gènere feministes de l’Observatori Noctambul@s.

La sociòloga especialitzada en estudis de gènere feministes de l’Observatori Noctambul@s, Ivet Oriols, va ser l’encarregada de pronunciar la conferència institucional del Dia de la Dona a Vilafranca, on va parlar sobre la violència sexual en espais festius. Amb ella vam poder conversar uns minuts abans de la seva intervenció.

Què fan a l’Observatori Noctambul@s?
L’observatori va néixer el 2013 com un projecte de recerca per estudiar les violències sexuals que es produeixen en context d’oci nocturn i de consum de drogues. Del primer treball de recerca se n’ha desprès, uns anys després, un treball de consultoria, formació i acompanyament a ajuntaments i tècniques municipals.

Què és la violència sexual?
Són tots aquells actes que estan coartant la llibertat de viure la sexualitat i els drets sexuals i de reproducció com cada persona vol.

Quina és la dada principal que em destacaria d’aquest nou informe?
El 97% de les dones que van participar en la nostra enquesta online van afirmar que havien patit algun tipus de violència sexual en context d’oci nocturn.
És una dada altíssima…
Sí, i cada cop ho són més.

Perquè hi ha més casos o perquè hi ha menys por a fer-ho públic?
Bàsicament perquè cada cop hi ha més rebuig social i les dones tenim més eines per detectar aquest tipus de violència. I en prenem més consciència. La sensibilització social va creixent i aquest tipus de violència es normalitza, però al mateix temps en som més conscients. Gràcies al treball de molta gent, són actituds més conegudes i menys tolerades.

Quines són aquestes actituds més normalitzades?
Dintre de totes les violències sexuals les que es donen amb més freqüència són els comentaris sexuals incòmodes i les insistències davant de negatives, els tocaments no desitjats i els acorralaments en espais d’oci. Hi ha molta violència sexual inserida dins el model patriarcal, que fomenta l’exercici de dominació dels homes cap a les dones. Els homes surten a ‘caçar’ la seva presa. Pensa que una de cada 5 dones ha patit una violació amb o sense força física.

I què en diuen els homes? Des de l’Observatori parleu amb ells?
Sí, és clar, volem saber la seva opinió. El que veiem és que als homes els costa molt més visibilitzar les formes de violència i, quan preguntem per la seva percepció, als homes els costa molt més identificar-les.

Quines són les possibles solucions per eliminar o reduir aquest tipus de violència?
Sobretot cal sensibilitzar la població masculina perquè prenguin consciència d’algunes de les seves actituds i se sumin al rebuig.

En l’informe parlen de la relació entre alcohol i drogues i violència sexual en espais d’oci nocturn. Quina és?
El que m’agrada destacar és que malauradament hi ha una doble lectura social del consum.

En quin sentit?
Doncs que el consum és llegit diferent si el fa una dona o un home. A les dones se les culpabilitza i als homes se’ls eximeix de responsabilitat. I això fins i tot afecta els processos judicials perquè si un home ha agredit sota l’efecte de substàncies, és un atenuant. En canvi, si una dona ha patit una agressió després d’haver consumit drogues o begut, se li diu que es va exposar a aquest risc i que no es va saber cuidar.

També hi ha tot un debat sobre el consentiment…
Sí. Per mi el lema ‘no és no’ sí que va servir fa temps, però ara cal fer un pas més i parlar d’un consentiment afirmatiu, lliure, basat en l’empatia i bidireccional perquè el ‘no és no’ al final culpabilitza la dona perquè fa manifesta la seva voluntat.

I el ‘Només sí és sí’?
Exactament. Aquest és un bon lema.

 

“Cal que les dones siguem partícips de les millores urbanes”

També et pot interessar

Comentaris