La Font de la Canya busca mecenes per seguir investigant el jaciment

13/05/2016 - 06:57h
La Font de la Canya és un jaciment arqueològic que sembla que no s’acaba. Com més s’hi treballa, més feina hi ha. De tota la superfície amb què compta aquest pou d’història, actualment només se n’ha excavat un 2%. Ara, per seguir coneixent com van ser els orígens de la vinya al Penedès, els responsables del jaciment han decidit cercar la complicitat dels cellers penedesencs.

A través de dues modalitats diferents de micromecenatge, el que es vol aconseguir és recollir fons per començar a excavar el celler-magatzem del segle III aC i l’hàbitat del segle VII aC, que segons Dani López, codirector de la Font de la Canya, podrien aportar informació “cabdal” per saber com vivien els que van habitar la zona en aquella època.
Les dues modalitats de col·laboració que s’han creat són la de col·laborador i la de patrocinador. Els primers hauran de fer una aportació de 1.000 euros anuals (el projecte tindrà una durada de 5 anys), i rebran una vitrina dissenyada per Vinseum, que col·labora en el projecte, juntament amb la DO Penedès. Dins aquesta capseta hi haurà dues o tres llavors originals de vitis vinifera del segle VII aC, que són les que acrediten que la Font de la Canya és l’origen de la vinya a Catalunya.
Pel que fa als col·laboradors, hauran de fer una aportació de 150 euros l’any (750 euros en total) i se’ls lliurarà un metacrilat que conté una rèplica exclusiva en fibra de vidre d’una de les llavors de raïm històriques.
Els arqueòlegs de la Font de la canya no volen que la col·laboració es limiti només a una aportació econòmica, i plantegen que pugui anar més enllà. La seva idea és establir sinergies amb els cellers que vulguin col·laborar, i poder crear paquets turístics conjunts. Dani López ha assegurat que ja hi ha cellers que s’han interessat pel projecte, i considera que si una vintena de cellers s’hi involucren, el micromecenatge serà tot un èxit.
Qui també ha valorat la importància de la iniciativa ha estat el regidor de Turisme d’Avinyonet del Penedès (el municipi on se situa el jaciment), que ha destacat que tota la comarca “ha de saber aprofitar el seu potencial”.
Xavier Fornos, director de Vinseum, i Francesc Olivella, director de la DO Penedès, també s’han mostrat encantats amb la iniciativa, que també han apuntat que La Font de la Canya és un dels grana atractius amb què compta la comarca, i per això és bàsic seguir-lo coneixent.

També et pot interessar

Comentaris