La falta de temporers condiciona la pròxima campanya de la collita

El més urgent trobar temporers per fer l’aclarida de la fruita. FOTO:ACN
09/04/2020 - 20:08h

Els agricultors segueixen expectants les mesures que aprova el Govern per poder contractar personal que treballi el camp

Als agricultors catalans els queden quinze dies de marge per trobar una solució que els permeti trobar temporers per treballar el camp. La campanya de la fruita dolça està a punt de començar, i la mancança de personal pot marcar una collita que s’endevina complicada.

Les darreres setmanes, els sindicats agrícoles han fet una crida per incorporar treballadors al camp, dirigida especialment a joves i persones aturades. Aquesta setmana, des del Ministeri de Treball s’han proposat algunes mesures que ajudin a paŀliar la mancança.

Enguany, es podran contractar aturats, sense que aquests deixin de cobrar la prestació d’atur o renda o subsidis agraris. A més, el govern de Pedro Sánchez facilitarà que joves migrants d’entre 18 i 21 anys obtinguin permisos de treball per incorporar-se a la campanya de recollida de collites.

Amb aquestes eines, l’executiu pretén donar resposta a la problemàtica generada pel nou coronavirus, que impedeix que persones d’altres territoris es desplacin a Catalunya per treballar com a temporers. El país calcula que necessita 25.000 treballadors.

Unió de Pagesos va fer una crida la setmana passada perquè estudiants i aturats s’oferissin per treballar al camp. En quatre dies van rebre més de 1.500 sol·licituds.

“El més urgent, ara, és trobar personal per fer l’aclarida. Per això es necessiten unes set o 8.000 persones”, ha explicat Rafel Ramon, coordinador comarcal de l’Alt Penedès d’Unió de Pagesos.

Al Penedès, el problema encara es veu una mica de lluny, perquè quan es contracta més personal és per la verema. En un parell de setmanes, però, s’ha de començar a esporgar la vinya, una feina que tradicionalment necessita temporers.

“La feina la farem igualment, però serà més difícil de gestionar”, ha apuntat Ramon, que ha destacat la sintonia que hi ha entre els sindicats i l’administració per trobar una solució al problema.

Josep Esteve, responsable d’Organització, Acció Sindical i Relacions Institucionals d’UP, ha explicat que la mecanització del treball a la vinya pot ajudar a portar la situació, tot i que ha reconegut la urgència de contractar personal per fer l’aclarida en cultius com el préssec.

També et pot interessar

Comentaris