Vilafranca recordarà la figura de Lluís Maria Xirinacs i la seva històrica plantada

Presentació de l’acte de record i altres iniciatives en memòria de Lluís Maria Xirinacs (Foto: Pro Vegueria Penedès)
15/04/2025 - 11:06h

Serà el dia 25 d’abril a Vinseum i també s’han editat un opuscle i un llibre al voltant del senador que es va manifestar pels Països Catalans.

Diverses entitats organitzen per al divendres de la setmana que ve, 25 d’abril, un acte de reconeixement a la figura del senador Lluís Maria Xirinacs, coincidint amb el 25è aniversari de la seva plantada davant la presó Model de Barcelona, en favor dels presos polítics i que va realitzar diàriament 12 hores durant 2 anys.

Els col·lectius que recordaran aquella ‘Crida-2000. Països Catalans’, són l’ANC-Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Pro Vegueria Penedès i la Fundació Vidabona. L’acte es farà a les 19 h a Vinseum de Vilafranca, i amb el títol de ‘Jo també em planto’, comptarà amb la participació de Lluís Busquets, Jaume Chalamanch, Martí Olivella, Ariadna Pujol, Carles Riera, Fèlix Simon i Jordi Via.

Segons van explicar aquest dilluns els promotors de l’homenatge i reivindicació de la figura de Xirinacs, s’han editat 5.000 exemplars d’un opuscle de 16 pàgines, mida DIN A3, per poder-los repartir durant la setmana de Sant Jordi, per l’àmbit de la Vegueria Penedès. El contingut és el Manifest-CRIDA – 2000. PAÏSOS CATALANS, una síntesi de la seva biografia i diverses col·laboracions. Es repartiran gratuïtament.

Les entitats també han col·laborat en l’edició del llibre “Xirigueig”, (104 pàgines, mida 17×24), que va escriure Xirinacs del 1986 al 1989; 72 capítols dels ‘Quatre mil anys d’imperialismes’ que van ser publicats al setmanari La Fura i que es vendrà per 18 euros.

Qui va ser en Lluís Maria Xirinacs?

Del polític Lluís Maria Xirinacs (Barcelona, 6 d’agost de 1932 – Ogassa, 11 d’agost de 2007), val a dir que va fer diverses vagues de fam i l’esmentada plantada, i que va ser escollit senador independent i nominat 3 vegades al Premi Nobel de la Pau.

L’1 de gener de 2000, Xirinacs es va plantar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per convocar l’arbre d’assemblees territorials dels Països Catalans com a instrument d’exercici de la sobirania popular, lligada a l’acció no violenta com a força del poble. Va realitzar la seva darrera gesta no-violenta de caràcter social i nacional: crear petites assemblees locals connectades per portaveus com a espai de sobirania popular permanent, sinònim de democràcia participativa i d’autodeterminació, economia transparent i responsable.

Després de 105 dies ininterromputs, per culpa d’una crisi nefrítica i la pèrdua de quinze quilos, el polític va d’haver d’abandonar la plaça contra la seva voluntat.

Ara, al cap de 25 anys, des de l’organització de l’acte de memòria sobre Lluís Maria Xirinacs s’apunta: “Volem donar a conèixer les propostes concretes i experiències generades a partir de la via demòtica (la força del poble). Som una societat amb una certa amnèsia, i amb la necessitat d’omplir aquests buits. Fem memòria. I per això hem d’explicar i donar a conèixer aquella gent que va tenir un comportament exemplar. La transició no s’explica correctament a les escoles, per una manca de consens. Per això el nostre objectiu avui i aquí, és col·laborar a rescatar Xirinacs de l’oblit, i aprofitar el seu llegat que avui ens pot ser molt útil”.

La roda de premsa de presentació duta a terme aquest dilluns es va fer a la plaça Lluís Maria Xirinacs de Vilafranca, al barri de la Girada i denominda així segons va aprovar el ple municipal del 25 de setembre del 2007. Al cap de 18 anys després de la seva mort, els promotors de l’acte conclouen: “el Penedès l’acull una setmana, la de Sant Jordi, que neix del convenciment que ens cal una renovació de pensament i que Lluís Maria Xirinacs, filòsof i persona de compromís polític, poden ser una bona font d’inspiració”.

També et pot interessar

Comentaris

1336