La meitat del Penedès, encara en alerta per la sequera


El Baix Penedès està en pre-alerta i normalitat als municipis que depenen del sistema Anoia-Gaià i l’Aqüífer de Carme-Capellades
El Govern ha actualitzat la situació de Catalunya pels efectes després de les últimes pluges. En el cas del Penedès, els municipis de les dues comarques es reparteixen entre la normalitat i l’alerta, en funció del sistema del que depenen.
Es mantenen en alerta els municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat: Avinyonet, les Cabanyes, Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca, Gelida, la Granada, Olèrdola, Pacs, el Pla del Penedès, Puigdàlber, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Martí Sarroca, Sant Sadurní d’Anoia, Santa Fe del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Subirats, Torrelles de Foix, Vilafranca del Penedès i Vilobí del Penedès.
Els municipis que depenen del Consorci d’Aigües de Tarragona estan en prealerta: Albinyana, l’Arboç, Bellvei, Calafell, Cunit, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys, Santa Oliva i el Vendrell.
Finalment, els municipis que estan en situació de normalitat són els que pertanyen al sistema Anoia-Gaià: la Bisbal del Penedès, Bonastre, Font-rubí, Masllorenç, Olesa de Bonesvalls, Pontons, ant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Torrelavit, a més de Mediona, que pertany a l’Aqüífer Carme-Capellades.
“Estem davant de l’inici d’un procés de desescalada de restriccions per sequera. Prenem ara unes primeres decisions i esperem que les properes setmanes puguem prendre d’altres a l’espera de l’evolució de la pluviometria”. Així es va expressar en roda de premsa la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i portaveu del Govern, Sílvia Paneque.
En el cas concret del sistema Ter-Llobregat, Paneque ha remarcat que està lluny del 60% que es requereix per sortir d’alerta cap a la normalitat, i caldrà veure les pluges properes i què passa durant el mes d’abril, que es preveu més plujós de l’habitual. Ha insistit en la necessitat d’una sortida estable de l’alerta, per no haver de canviar al cap de poc temps i tornar a les restriccions. En aquest sentit, ha indicat que no només s’ha de veure si s’arriba als 300 hm3, sinó també els consums associats, la neu acumulada i altres factors.
La millora de la situació de sequera també s’ha notat en els nivells de l’Aqüífer de Carme-Capellades, que tornarà a l’escenari de normalitat (amb 326,5 metres per sobre del nivell del mar).