Gaudeix de les carxofes, una de les hortalisses més bones i saludables de la temporada

13/03/2025 - 19:44h

Article de l’empresa penedesenca Grup Ametller Origen sobre un dels productes alimentaris saludables.

I tu, ja cuides la teva microbiota? Una microbiota intestinal rica i variada t’ajuda a prevenir unes malalties determinades i a mantenir una bona salut; per això, cal seguir una dieta variada i saludable, consumint, especialment, aliments d’origen vegetal, com les fruites i les hortalisses, els llegums, la fruita seca, els cereals integrals, l’oli d’oliva, les llavors i les espècies. 

Coincidint que es troben en plena temporada, et volem parlar de les carxofes. Sabies que la carxofa és el cap floral comestible de la carxofera, una planta que brota únicament a l’hivern i que ens dona aquesta hortalissa de temporada tan famosa i nutritiva? No obstant això, sovint sorgeix el dubte de com s’ha de menjar una carxofa, perquè les fulles de fora són dures, mentre que a mesura que ens acostem al cor són més tendres. A continuació, t’ho expliquem tot:

Propietats de la carxofa

Font de fibra: són una verdura rica en fibra, que ajuda al teu trànsit intestinal i cuida la teva microbiota.

Potassi i fòsfor: el primer t’ajuda al funcionament normal del sistema nerviós i dels músculs, mentre que el segon contribueix al funcionament normal dels ossos i les dents. Perquè te’n facis una idea, una ració de carxofes cobreix el 20% de la ingesta recomanada de fòsfor per a un adult.

Conté vitamina A i del grup B: que actuen com a antioxidants.

Com es menja una carxofa cuita?

Tant si has preparat la carxofa la brasa com al microones, les primeres fulles de la carxofa les has de menjar amb les mans, mossegant la part més carnosa de la fulla, que és la inferior, i deixant l’altra part, més fibrosa, a un costat. A mesura que et vagis acostant al cor, veuràs com les fulles són molt més tendres i ja podràs menjar-te-les amb els coberts. Perquè te’n facis una idea, és com una flor. Imagina que en vas traient els pètals amb les mans, d’un en un, i en vas menjant la part més tendra. Gaudeix així d’aquesta hortalissa de temporada tan bona i nutritiva!

També et pot interessar

Comentaris

1336