La Fundació Futura Penedès va organitzar un seminari sobre la gestió forestal sostenible
Va tenir lloc a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i va comptar amb la participaci´ode diversos experts en la temàtica.
El passat dijous, organitzat per la Fundació Futura Penedès, es va celebrar al saló d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP) a Vilafranca el seminari ‘Gestió forestal, gestió sostenible i els seus autors’, per tractar sobre la greu problemàtica dels boscos, la seva explotació i les alternatives de rendibilitat.
Al seminari hi van participar els presidents dels consells comarcals de la vegueria Penedès, membres de la Diputació de Barcelona i la Generalitat, destacats especialistes d’arreu de Catalunya i del País Valencià, tècnics i empresaris forestals, i membres de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la comarca de l’Alt Penedès.
Tots els ponents van coincidir en constatar que les masses forestals de Catalunya són un bé d’utilitat pública majoritàriament de propietat privada. La greu situació actual de les masses forestals de Catalunya, es va explicar durant l’acte, està condicionada per l’abandó de la població rural i agreujada pel canvi climàtic.
L’única possibilitat de salvar les masses forestals és fer-les rendibles, la qual cosa comportaria l’assentament de la població rural. Un assentament que, segons es va dir també durant el seminari, tan sols es pot obtenir millorant les condicions laborals i socials de la població rural i igualant els seus drets als de la resta de població.
Per tal de poder gestionar millor les masses forestals catalanes, des de l’organització es remarca que cal fer un mapa detallat de les propietats forestals, que en molts indrets es desconeixen, exigir responsabilitats i garantir els drets i deures als propietaris i als visitants. I també es va parlar d’aplicar la legislació vigent a les 1.433 urbanitzacions existents a Catalunya, repartides per tot el territori.
Moltes d’aquestes urbanitzacions es van construir fa 40 o 50 anys sense gaire control urbanístic i des d’aleshores arrosseguen problemes estructurals. Així, tan sols la meitat d’aquest gairebé miler i mig d’urbanitzacions han aconseguit adequar-se a les normatives actuals de comunicació, clavegueram, canalització de l’aigua, carrers, etcètera.
Una de les reivindicacions que van fer seva els empresaris participants en el seminari va ser la de millorar les ajudes per a la creació o millora de les estructures productives, especialment dels ramaders extensius amb l’impuls de cooperatives de producció. Els propietaris forestals demanen ajudes per a la creació d’empreses que facin rendibles la fusta i els seus derivats.
Propietaris forestals i ramaders necessiten la disminució i coordinació de la burocràcia administrativa i un assessorament tècnic eficient, es va parlar també durant la jornada al CCAP, perquè “les zones rurals -des dels ajuntaments als treballadors- mereixen ajudes i infraestructures per sobreviure (escoles, camins, internet,…)”, es diu des de Futura Penedès.
El seminari va acabar parlant dels cada vegada i malauradament més freqüents incendis forestals, i amb la descripció dels focs forestals anomenats de sisena generació.
L’acte es va tancar amb unes paraules del president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch.