El líquid dels llegums és dolent?
Article de l’empresa penedesenca Grup Ametller Origen sobre com es pot aprofitar un líquid que fa escuma.
Estem segurs que més d’una vegada, si has comprat llegums cuits de pot, siguin cigrons, mongetes o llenties, et deus haver fixat que tenen un líquid llefiscós que fa escuma. Aquest líquid, a diferència del que es creu, no és dolent. A continuació t’expliquem què és i com el pots aprofitar!
El líquid dels pots de llegums no és més que una barreja d’aigua amb sal, oli i potser algun additiu autoritzat –com ara un antioxidant–, amb el qual han estat esterilitzats els llegums, així que és comestible sense problemes. Encara més, aquest líquid ajuda a conservar els llegums i també a mantenir-ne les qualitats organolèptiques.
D’altra banda, també deus haver vist que quan esbandeixes els llegums, aquest líquid fa molta escuma; això és degut a la presència de saponines i proteïnes naturals dels llegums que deixen anar quan es couen. Aquest líquid va molt bé per elaborar postres gràcies a les seves propietats emulgents, molt similars a la clara de l’ou.
En resum, podem dir que el líquid dels llegums és totalment segur.
Beneficis dels llegums
Els llegums són un grup d’aliments rics en proteïnes i baixos en greixos i carbohidrats. A més, contenen vitamines del grup B, excepte la B12, i minerals com el ferro, el magnesi, el zinc i el potassi. També són una font important de fibra, que millora el trànsit intestinal i té un paper clau en la prevenció de determinades malalties. En relació amb el seu consum, es recomana menjar-ne entre 3 i 4 vegades a la setmana, com a mínim.