Són necessaris els productes alts en proteïnes?
Article de l’empresa penedesenca Grup Ametller Origen sobre la importància de consumir proteïnes
Estem segurs que més d’una vegada deus haver sentit a dir que els productes rics en proteïnes només estan indicats per a aquelles persones que realitzen activitat esportiva intensa. Tot i això, has de saber que aquesta informació no és del tot certa, ja que són uns productes que també poden prendre aquelles persones que, mitjançant la seva alimentació saludable, no cobreixen les seves necessitats.
D’entrada has de saber que les proteïnes són indispensables per gaudir d’una bona salut i tenen funcions essencials per a l’organisme: en primer lloc, ajuden al bon funcionament del sistema digestiu i hormonal, també contribueixen al sistema immunitari i ajuden a mantenir els músculs en bon estat. És per això que són un nutrient bàsic per a tothom, independentment de la seva condició física, i han d’estar presents en tots els àpats principals (dinar i sopar).
El que sí que varia, però, és la quantitat de proteïna diària recomanada. I és que no són els mateixos grams els que necessita un esportista que una persona de la tercera edat o bé un infant. Així doncs, segons l’OMS, una persona amb una activitat diària normal ha de prendre entre 0,8 i 1 gram de proteïna per cada quilo de pes corporal (cal multiplicar el pes pels grams recomanats de proteïna). En el cas dels esportistes, necessiten augmentar la quantitat de proteïna diària i que aquesta se situï entre 1,5 i 2,5 grams per quilo de pes corporal, tot i que cal adaptar-ho a cada persona i a cada tipus d’esport.
Si ens fixem en el grup de població de més de 65 anys, la quantitat diària de proteïna també varia una mica. I és que quan ens fem grans perdem més massa muscular i força i s’ha observat que aquest grup de població hauria d’augmentar una mica la quantitat de proteïna a través de la dieta. La quantitat recomanada de proteïna per a aquestes persones hauria d’estar al voltant d’1,2-1,5 g de proteïna per quilo de pes de la persona.
El més important és, doncs, consumir les proteïnes indicades segons el grup d’edat a través d’aliments proteics d’origen animal (carn, peix, ous, làctics) o d’origen vegetal (llegums, fruita seca, llavors i cereals), i quan no es fa aquesta ingesta es pot recórrer a productes rics en proteïnes, com les cremes o els làctics PRO+ d’Ametller Origen.